Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

Twitter Instagram Youtube Facebook eMail WhathsApp Telegram Delegats

Escrits

I per que no? Vaga

Des de la signatura del preacord del 3er Acord de la Mesa Sectorial que regula les retribucions del personal que treballa a lā€™ICS han estat moltes les reaccions de tots els actors implicats. Empresa i sindicats signants defensant les, suposades, bondats del pacte i una gran part de les persones que treballem a lā€™ICS veient amb estupor com ens volen prendre el pĆØl venent-nos un pacte que fomenta les desigualtats entre categories professionals i, inclĆŗs, entre treballadors de la mateixa categoria.

Com a sindicat CATAC-CTS no vam voler signar el pacte i vam cridar a la mobilitzaciĆ³ davant de tots els centres de lā€™ICS el passat 29 de novembre. Malgrat aixĆ² lā€™ICS no es va sentir per alĀ·ludit i va organitzar un webinar on lā€™Ćŗnic que va aconseguir va ser confirmar que no Ć©s un pacte per a tots. Com sempre la culpa a Madrid, com sempre no hi ha diners i com sempre al final el que rep Ć©s el treballador.

Ɖs per aixĆ² que CATAC-CTS convoca a la vaga a totes les categories laborals de lā€™ICS el propers 12 i 13 de desembre del 2023. PerquĆØ no volem que aquest preacord acabi condemnant les nostres condicions laborals 4 anys mĆ©s. Hem dā€™aconseguir que el

Govern no el signi i que accedeixi a renegociar les condicions dā€™aquest acord.

En paraules del mateix conseller (hi ha vĆ­deos que ho demostren) aquest Ć©s un acord insuficient.

Des de fa dies circulen per la xarxa moltes cĆ psules informatives explicant parcialment lā€™acord. Per exemple sā€™incideix en lā€™augment salarial que tindrĆ  una TCAI dā€™hospital que actualment cobri el complement especĆ­fic nivell 1, perĆ² perquĆØ ningĆŗ explica que la TCAI de primĆ ria prĆ cticament no tindrĆ  millores salarials?

PerĆ², per quĆØ CATAC-CTS va signar el 2n acord i es nega a signar el 3er? PerquĆØ el 2n acord va repercutir de forma real en totes les categories laborals. Algunes de les millores que es van aconseguir van ser:

  • Reconeixement de tots els serveis prestats en qualsevol categoria.
  • LĆ­mit de 48 hores de jornada setmanal en AtenciĆ³ PrimĆ ria.
  • Reconeixement de lā€™aplicaciĆ³ del descans de 12 hores posterior a lā€™atenciĆ³ continuada.
  • InclusiĆ³ de les treballadores socials en la carrera professional.
  • DPOs extensiu a tot el personal (inclosos interins i temporals).
  • Increment Complement EspecĆ­fic per personal dā€™hoteleria, TCAIs, Infermeres, TĆØcnics Superiors, Llevadores i Fisioterapeutes.
  • Complements de nova creaciĆ³ com sĆ³n (de costa, de muntanya, de continuĆÆtat assistencial, dā€™activitat complementĆ ria a partir dels 55 anys, de dedicaciĆ³ exclusiva o la indemnitzaciĆ³ per desplaƧament).
  • ConvocatĆ²ries dā€™ocupaciĆ³ bianuals.

Per contra el 3er acord genera augment de les desigualtats entre categories i, fins i tot, dins de les mateixes categories. Ɖs un acord classista que reparteix de forma desigual lā€™escĆ s pressupost dedicat a millorar les condicions laborals dels treballadors de lā€™ICS.

Un acord per desunir i que menystĆ© gran part de les persones que treballen a lā€™ICS i que, com a sindicat, no podem permetre.

AnĆ lisi del 3er Acord:

Jornada laboral,Ā  el 2006 amb la signatura del segon acord,Ā  vam signar la jornada de 1599 diĆ¼rna i 1445 nocturna. Al personal facultatiu metge la jornada era de de 1728 en jornada completa, el que suposava treballar 40 hores setmanals. Ara, amb el nou preacord passen a 1642, distribuĆÆda en 4 mĆ²duls de 7’5 hores i un mĆ²dul de 4’5, o sigui 34’5 setmanals. Com pot ser que 1599 hores siguin 37’5 hores setmanals i 1642 siguin 34’5?.

Jornada complementĆ ria, s’incorpora l’obligatorietat de realitzar atenciĆ³ continuada per a tots els colĀ·lectius, fins ara era una cosa exclusiva de personal facultatiu metge per les guĆ rdies mĆØdiques. Els preus que s’estableixen per la jornada complementĆ ria Ć©s de vergonya, des de 13 euros una TCAI o el personal d’ofici a 19 una infermera. Deixa d’existir atenciĆ³ continuada per serveis extraordinaris al 155% de l’hora ordinĆ ria i aquest complement Ć©s exclusiu per als festius intersetmanals.

S’estableix un complement d’exempciĆ³ de guĆ rdies a partir dels 50 anys per al personal facultatiu metge. ExempciĆ³ solĀ·licitada als 50, 55, i 60 anys amb un complement que va des de 2000 a 3000 euros. La resta de personal, tingui lā€™edat que tingui, haurĆ  de continuar treballant cap de setmana, festius i/o guĆ rdies.

El complement de muntanya continua restringit nomĆ©s a personal mĆØdic i dā€™infermeria malgrat la resta de professionals estaran treballant en el mateix centres que aquests.

Complement dā€™exclusivitat. Es mantĆ© exclusiu per a metges i es millora, ara podran compaginar altres activitats i cobrar-lo sempre i quan no superin els 12500ā‚¬ any. A la resta de personal no es contempla que el puguin cobrar malgrat horaris que fan molt complicat compaginar feines i que a infermeria se li fa signar un document conforme no treballa en altra empresa que rebi fons pĆŗblics.

Carrera professional, s’incrementen els crĆØdits de formaciĆ³ per accedir a la carrera professional i passen a ser 7 en comptes de 5 per canviar de nivell.

L’increment de carrera que es fa Ć©s de vergonya, TĆØcnics superiors 120 euros anuals, 8’57 bruts al mes, 120 anuals per a TCAIs 8’50euros al mes bruts.

FunciĆ³ administrativa, 300 euros a l’any per als grups A1 i A2, al grup C1 personal administratiu 0 d’increment, auxiliar administratiu 300 euros anuals (21 euros mensuals), zeladors i la resta del que era grup E 0 euros d’increment.

Personal facultatiu metge, 1000 euros d’increment lineal a partir del 2on nivell per a tothom.

Nivell de carrera Siscat, nomĆ©s es reconeix el que tenia concedit i no es tenen en compte els anys fora dā€™aquests. Si hom tenia 17 anys treballats al Siscat se li reconeixeran dos nivells de carrera professional i es ā€œperdranā€ 6 anys de feina.

Reconeixement d’especialitats a infermeria

Cap reconeixement, increment de la carrera que s’utilitzarĆ  per dividir encara mĆ©s al colĀ·lectiu. Augment de la infermera especialista i que presta serveis en el lloc de l’especialitat, i reconeixement en la carrera a les persones que tinguin un mĆ ster i que treballi a la unitat del mĆ ster. Li diuen especialitzada, deixen fora a gabinets, primĆ ria i consultes externes.

Infermera especialista (+1500ā‚¬ any), infermera especialitzada (+1000ā‚¬ any), resta dā€™infermeria CAP millora en la carrera professional. Les tasques? Les mateixes que les infermeres especialistes i especialitzades. Les oposicions? Conjuntes com es va veure a la p-2018 i es veurĆ  en el procĆ©s dā€™estabilitzaciĆ³.

Complement especĆ­fic, un sol nivell el tercer per aĀ  infermeres i TCAIs d’hospital. El que ja estava al tercer, 0 euros d’increment per aquest concepte. Zeladores passen a cobrar tothom el complement especĆ­fic dā€™atenciĆ³ a lā€™usuari, el que suposa un increment brut de 49 euros al mes.

Auxiliars administratives, 131 euros d’increment d’especĆ­fic a l’any, 9’35 euros al mes bruts.

Complement especĆ­fic de facultatius i dā€™infermeria de primĆ ria: sā€™eliminen els 4 trams de complement dā€™atenciĆ³ primĆ ria i el complement de desplaƧament i es deixa en nomĆ©s dos (rural i urbĆ ) a part tambĆ© es cobra el complement dā€™atenciĆ³ domiciliĆ ria. Aquesta ā€œmilloraā€ Ć©s relativa i desigual perquĆØ en funciĆ³ del tram de complements que estiguĆ©s cobrant la professional la millora Ć©s major o menor. Ɖs a dir, aquest pacte no nomĆ©s distingeix entre categories, tambĆ© fa diferĆØncies dins la mateixa categoria laboral creant greuges comparatius.

Plus en cĆ²mput anual. S’incorpora un complement al personal d’hospital i de PrimĆ ria (personal ACUT) que treballa en torns de 7/7/10, que deixa fora a consultes externes, gabinets, quirĆ²fans…

450 euros infermera, 300 TCAI, 200 zeladors i tĆØcnic superior (anual).

Solapament, s’incorpora l’obligatorietat de fer el canvi de torn, situaciĆ³ que fins ara no era aixĆ­. Pagament de 300 euros anuals per a infermeres de dia i 195 de nit. TCAIs la mitat d’aquests conceptes. El que suposa 1’31 euros bruts al dia per a una infermera que treballi en torn de 7/7/10, la resta no el cobra, i 0’65 cĆØntims bruts al dia TCAIs que treballi en tor de 7/7/10, no afecta a serveis que puguin treballar en torns diferents i no es faci jornada nocturna, malgrat que es faci el solapament.

DPOs, disminuciĆ³ en 500 euros la d’infermeria. EquiparaciĆ³ de la resta de categories amb la DPOs del conveni del SISCAT, de 150 a 200 euros de mitjana. El grup C2 no auxiliar administratiu cobrarĆ  1048 euros si Ć©s C2 auxiliar administratiu 1179, mĆ©s disbarat encara.

La equiparaciĆ³ a la DPOs acordada al conveni del SISCAT amb la signatura de CCOO, UGT i SATSE Ć©s una autĆØntica vergonya. Amb la signatura del segon acord al 2006 ja vam acordar lā€™augment de les DPOS per tal dā€™incorporar uns imports equitatius per a cada colĀ·lectiu. Ara, 17 anys desprĆ©s es baixa 500 euros a infermeres i amb la resta de colĀ·lectius reparteixen la misĆØria.

Preu hora guĆ rdia dā€™atenciĆ³ continuada: es millora la retribuciĆ³ del preu hora guĆ rdia en un 30%… al personal facultatiu. Al personal dā€™infermeria la puja Ć©s de 0,84ā‚¬/hora en dia laborable i de 0,94ā‚¬/hora en dia festiu o diumenge. A mĆ©s cada vegada mĆ©s es pretĆ©n que infermeria assumeixi el rol de de triatge i resoluciĆ³ de la demanda aguda als PAC per el que portaran el pes de les guĆ rdies, a un mĆ²dic preu.

NO es contempla el pagament de les guĆ rdies a les vacances com SI que es cobra al SISCAT (per al que interessa ens igualen perĆ² aquest punt no els interessa). Tampoc es cobraran les guĆ rdies en cas dā€™enfermetat o accident no laboral. Si que sā€™abonaran en cas dā€™embarĆ s/ maternitat o paternitat perĆ² per exemple no en cas de patir un tumor. Recordar que les guĆ rdies sĆ³n obligatĆ²ries llevat dā€™excepcions fins als 50 anys i que estan calendaritzades, a mĆ©s tenen un pes important en la nĆ²mina dels treballadors.

Complement de dedicaciĆ³ especial a favor dā€™infermeria: no Ć©s un complement. La infermera que el vulgui cobrar ha dā€™estar disposada a treballar dissabtes torn de nit o bĆ© diumenges torn de dia en hospitals o Acuts a primĆ ria. A mĆ©s sā€™han de fer un mĆ­nim de 43 hores any per tenir dret a aquest complement. Es paga lā€™hora a 35ā‚¬ i ja ve inclosa la liquidaciĆ³ de les vacances. Aquest complement tal i com estĆ  redactat lā€™acord nomĆ©s afecta al personal dā€™hospital i al personal ACUT, aixĆ­ doncs es pot donar la paradoxa que en un mateix CAP treballin dues infermeres de lā€™ICS i cadascuna cobri lā€™hora guĆ rdia a un preu diferent havent de realitzar les mateixes tasques. Als hospital i ACUTs les jornades que es facin per aquest concepte no formaran part de la jornada ordinĆ ria. Fins ara els diumenges formava part de la jornada ordinĆ ria. Per tant es deixa de cobrar la jornada ordinĆ ria mĆ©s el plus diumenge per poder cobrar aquest 35 euros.

Complement dā€™homologaciĆ³ al SISCAT per a infermeres, 2200 euros anuals en part pagat amb la reducciĆ³ de 500 euros de DPOs.

TCAI a primĆ ria: sā€™apugen els complements especĆ­fics de les TCAI dā€™EAPP i de les dā€™hospital (que no estiguin ja en el 3), sĆ³n les Ćŗniques a les que nomĆ©s els repercuteix la minsa millora de la dpo i de la carrera professional. Un colĀ·lectiu que ha entrat amb forƧa a la primĆ ria des de la pandĆØmia i a les que cada vegada seā€™ls dona mĆ©s responsabilitat en el funcionament dels centres.

Higienistes dentals a primƠria: nomƩs es millora la DPO.

Cap increment dels plusos de nits ni de dissabte ni diumenge. Pagament del plus del Nadal i Cap d’Any igual que ara, en canvi si que sā€™augmenta el plus dā€™aquests dies en lā€™atenciĆ³ continuada.

Treballadores socials i nutricionistes, mantenen el mateix sou que infermeria i se li afegeix el complement dā€™homologaciĆ³ igual que a aquestes professionals. Seā€™ls redueix la DPO en 500ā‚¬. No presenten cap mĆ©s millora. Gran diferĆØncia de sou entre TSS de primĆ ria i dā€™Hospital.

Personal Gis a primĆ ria: mateixes condicions laborals que les dā€™hospital.

Resta de personal, no seā€™ls tĆ© en conta en aquest pacte amb el que continuen rebent les retribucions del 2n acord.

Doblatge, sā€™estableix un preu de doblatge per a medecina (300ā‚¬) i infermeria de primĆ ria (160ā‚¬) fomentant la idea que per cobrar mĆ©s sā€™ha de treballar mĆ©s i forƧar lā€™auto cobertura.

Es segueix sense reconĆØixer les referĆØncies que les professionals realitzen als centres (espirometries, vacunes, pacient expert, laboratoriā€¦) i que Ć©s una sobrecĆ rrega per aquestes ja que moltes vegades ni tan sols tenen dret a alliberaciĆ³ dā€™hores per a poder realitzar les tasques.

Es continua deixant fora de la possibilitat de cobrar lā€™escreix per excĆ©s de cĆ rrega laboral a la plantilla dā€™infermeria de primĆ ria trobant-se en indefensiĆ³ ja que haurĆ  dā€™assumir aquest treball extra sense ser retribuĆÆt a canvi.

En conclusiĆ³ les suposades millores sĆ³n escasses a la realitat i no ajuden a palĀ·liar la pĆØrdua de poder adquisitiu que es va iniciar amb les retallades i que va continuar amb lā€™acord de CCOO i UGT per la puja del sou del personal estatutari per sota dels nivells dā€™inflaciĆ³ amb el que malgrat algunes millores puntuals les nostres nĆ²mines seguiran arrossegant les retallades almenys 4 anys mĆ©s.

Millores mĆ©s centrades en algunes categories laborals deixant de banda un gruix molt important (per nĆŗmero i perquĆØ sĆ³n necessaris per al dia a dia del funcionament dels centres) de professionals als que a penes seā€™ls millora la nĆ²mina i el missatge clar i inequĆ­voc que la persona que vulgui cobrar mĆ©s ha de fer mĆ©s guĆ rdies, treballar caps de setmana i festius i doblar, Ć©s a dir pretenen solucionar el dĆØficit de professionals pagant quatre duros al personal.

De la resta de temes, fons d’acciĆ³ social, reduccions de jornada, permisos, tot es queda igual que al 2006.