Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball

Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball

28 d’abril de 2023 – Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball

Un dia per PARAR, PENSAR I ACTUAR

Des de l’any 2003 cada 28 d’abril celebrem el Dia Internacional de la Seguretat i Salut en el Treball amb l’objectiu promoure la prevenció de riscos laborals per crear un entorn de treball segur i saludable com principi i dret fonamental en el treball.

Un entorn de treball segur i saludable Ć©s aquell en quĆØ s’han eliminat els riscos o s’han pres les mesures oportunes per reduir-los i, on s’integra la prevenció com a element clau de la cultura organitzacional de l’empresa. Per tant, la implementació de mesures per garantir la seguretat i salut a la feina aconsegueix que puguem anticipar-nos als perills que ocorren al lloc de treball. Això comporta que s’identifiquin aquests riscos i es puguin adoptar les mesures preventives necessĆ ries per a un ambient laboral segur i saludable.

La Generalitat de Catalunya s’alinea aquest 2023 amb les peticions de l’OMS que proposa l’adopció de mesures concretes per tractar la salut mental en l’entorn laboral.

Les directrius de l’OMS en Ć mbit mundial recomanen accions preventives davant els factors de risc psicosocial que generen angoixa o estrĆØs a la feina i que poden ser, tambĆ©, l’origen de malalties mentals.

Els accidents laborals i malalties professionals són un problema global que afecta milions de treballadors a tot el món. La sinistralitat laboral és un fet en constant augment.

La implantació de la cultura preventiva a les empreses genera beneficis empresarials, beneficis pels treballadors i treballadores, i beneficis socials, i produeix un major compromĆ­s amb el compliment de les accions preventives, una reducció de la sinistralitat laboral i una millora de l’estrĆØs d’origen laboral.

Aprofitem la commemoració d’aquest dia per animar a totes les professionals que treballen a la sanitat a cuidar-se vetllant per exigir a l’ICS que els protegeixi aplicant una polĆ­tica preventiva real que els garanteixi la salut fĆ­sica i mental molt mĆ©s ara que mai desprĆØs de la tensió viscuda per mĆ©s de dos anys de pandĆØmia i mĆ©s de 10 anys de retallades que no s’han revertit i han tensiona’t tota la estructura sanitĆ riaĀ  i sobrecarregatĀ  als seus professionals.

El reconeixement de les malalties professionals com a tals continua sent una assignatura pendent dels sistemes i polítiques de gestió de la seguretat i salut a la feina.

Ɖs important que es porti a terme una gran inversió per construir una cultura preventiva en favor de la salut mental en el treball, a la societat i a les empreses, mitjanƧant les avaluacions dels riscos psicosocials com a eina per la millora de l’entorn laboral, i acabar amb l’estigma i l’exclusió social de la salut mental.

ā€œTreballar amb dades fiables sobre SST permetria establir prioritats amb mĆ©s facilitat i mesurar els progressos aconseguits. Això Ć©s indispensable per detectar perills i riscos emergents, identificar quins sectors són perillosos, desenvolupar mesures de prevenció i implantar polĆ­tiques, sistemes i programes a nivell nacional i a les empreses.ā€

LA PRECARIETAT LABORAL=ACCIDENTALITAT

UN DIA SEGUR, SEGUR QUE ƉS UN GRAN DIA

NO ES POT RETALLAR EN SANITAT

NO ES POT RETALLAR EN SALUT LABORAL