Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball

28 d’abril de 2023 – Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball

Un dia per PARAR, PENSAR I ACTUAR

Des de lā€™any 2003 cada 28 dā€™abril celebrem el Dia Internacional de la Seguretat i Salut en el Treball amb lā€™objectiu promoure la prevenciĆ³ de riscos laborals per crear un entorn de treball segur i saludable com principi i dret fonamental en el treball.

Un entorn de treball segur i saludable Ć©s aquell en quĆØ s’han eliminat els riscos o s’han pres les mesures oportunes per reduir-los i, on s’integra la prevenciĆ³ com a element clau de la cultura organitzacional de l’empresa. Per tant, la implementaciĆ³ de mesures per garantir la seguretat i salut a la feina aconsegueix que puguem anticipar-nos als perills que ocorren al lloc de treball. AixĆ² comporta que s’identifiquin aquests riscos i es puguin adoptar les mesures preventives necessĆ ries per a un ambient laboral segur i saludable.

La Generalitat de Catalunya sā€™alinea aquest 2023 amb les peticions de lā€™OMS que proposa lā€™adopciĆ³ de mesures concretes per tractar la salut mental en lā€™entorn laboral.

Les directrius de lā€™OMS en Ć mbit mundial recomanen accions preventives davant els factors de risc psicosocial que generen angoixa o estrĆØs a la feina i que poden ser, tambĆ©, lā€™origen de malalties mentals.

Els accidents laborals i malalties professionals sĆ³n un problema global que afecta milions de treballadors a tot el mĆ³n. La sinistralitat laboral Ć©s un fet en constant augment.

La implantaciĆ³ de la cultura preventiva a les empreses genera beneficis empresarials, beneficis pels treballadors i treballadores, i beneficis socials, i produeix un major compromĆ­s amb el compliment de les accions preventives, una reducciĆ³ de la sinistralitat laboral i una millora de lā€™estrĆØs dā€™origen laboral.

Aprofitem la commemoraciĆ³ dā€™aquest dia per animar a totes les professionals que treballen a la sanitat a cuidar-se vetllant per exigir a lā€™ICS que els protegeixi aplicant una polĆ­tica preventiva real que els garanteixi la salut fĆ­sica i mental molt mĆ©s ara que mai desprĆØs de la tensiĆ³ viscuda per mĆ©s de dos anys de pandĆØmia i mĆ©s de 10 anys de retallades que no sā€™han revertit i han tensionaā€™t tota la estructura sanitĆ riaĀ  i sobrecarregatĀ  als seus professionals.

El reconeixement de les malalties professionals com a tals continua sent una assignatura pendent dels sistemes i polĆ­tiques de gestiĆ³ de la seguretat i salut a la feina.

Ɖs important que es porti a terme una gran inversiĆ³ per construir una cultura preventiva en favor de la salut mental en el treball, a la societat i a les empreses, mitjanƧant les avaluacions dels riscos psicosocials com a eina per la millora de lā€™entorn laboral, i acabar amb lā€™estigma i lā€™exclusiĆ³ social de la salut mental.

ā€œTreballar amb dades fiables sobre SST permetria establir prioritats amb mĆ©s facilitat i mesurar els progressos aconseguits. AixĆ² Ć©s indispensable per detectar perills i riscos emergents, identificar quins sectors sĆ³n perillosos, desenvolupar mesures de prevenciĆ³ i implantar polĆ­tiques, sistemes i programes a nivell nacional i a les empreses.ā€

LA PRECARIETAT LABORAL=ACCIDENTALITAT

UN DIA SEGUR, SEGUR QUE ƉS UN GRAN DIA

NO ES POT RETALLAR EN SANITAT

NO ES POT RETALLAR EN SALUT LABORAL