Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

Crisi a la sanitat

Crisi a la sanitat

Quan, els treballadors sanitaris, crèiem que pitjor no es podien fer les coses arriba la vacunació. Ja se sap; no hi ha dos sense tres. Som a la tercera onada de la pandèmia de la COVID-19, sense temps de sortir de la segona: la CATAC/CTS-IAC ( sector sanitari de la IAC ) vol alertar a les administracions responsables, als partits polítics i a la població de la situació en què ens trobem.

DesprĆ©s d’un perĆ­ode nadalenc, en quĆØ s’esperaven noves mesures de confinament, i desprĆ©s d’un precipitat desconfinament al Maig, que va ser desaconsellat per totes les veus expertes d’aquest paĆ­s, han arribat les anhelades vacunes. Tanmateix, el que apareix com una bona notĆ­cia s’estĆ  tornant, de nou, un malson.

Dues de les tres vacunes per a la immunització contra el SARS-COV-2 que s’administraran a la població en els propers quatre mesos requereixen una complexa i prevista logĆ­stica. Aquesta qüestió era coneguda des de ja fa 6 mesos. Quan s’acaba la primera setmana programada que preveia l’administració de les 60.000 primeres dosis a les residĆØncies geriĆ triques, constatem que en prou feines se n’han injectat un 10 % amb unes excuses inacceptables com ara la manca de refrigeradors adients, calendaris festius increĆÆbles i sobretot la dificultat de disposar d’equips humans per a tal feina. PrĆØviament el CatSalut havia fet una crida per reclutar de forma voluntĆ ria a personal d’infermeria que vulguĆ©s fer hores extres, per colĀ·laborar en la campanya de vacunació. Es demanaven 500 professionals i la resposta immediata, fou l’oferiment de 3000 infermers/es. Molts d’ells ens han fet saber que en cap moment se’ls ha requerit. Val a dir que tampoc se’ls informa del preu que cobraran i pel que hem pogut esbrinar, aquest preu serĆ  segons els salari base de cadascĆŗ. Ens trobem una vegada mĆ©s en l’etern problema, la mateixa feina, diferents condicions, conseqüència de regir-se per marcs laborals diferents segons si l’empresa Ć©s pĆŗblica, concertada o privada. Insistim: ā€œuna sanitat, un conveniā€.

Davant d’aquesta qüestió volem alertar de nous errors que poden tornar-se en greus conseqüències si no es corregeixen immediatament.

  • Amb sorpresa veiem que l’execució de la campanya de vacunació s’estĆ  planificant al marge de l’atenció primĆ ria, constituint equips externs que no tenen l’experiĆØncia com a equips per dur a terme una campanya de vacunació. Una situació que recorda a la viscuda amb l’empresa Ferrovial a qui inicialment se li va encarregar de gestionar la detecció i seguiment (rastrejos) dels casos COVID-19 amb tot el fracĆ s conegut.
  • Des de la Conselleria de salut de la Generalitat de Catalunya s’ha insistit en el fet que no es disposava de prou infermeres per poder dur a terme la campanya. La realitat Ć©s que fan falta infermeres a l’àmbit de l’atenció especialitzada, a l’atenció primĆ ria i l’atenció a les residĆØncies. Ɖs factible i necessari organitzar un dispositiu de vacunació des de cada centre d’atenció primĆ ria (CAP), que inclogui tambĆ© les residĆØncies de gent gran.

Per això, es requereix comptar amb tots els professionals i amb la concreta situació particular de cada centre (alguns d’ells amb seriosos problemes d’espai fĆ­sic) i reforƧar amb personal els mateixos CAP en lloc de formar precipitadament nous equips aliens a la dinĆ mica assistencial.

La planificació de la campanya de vacunació per posar fi a la COVID-19 requereix condicions polĆ­tiques: lideratge guanyat per credibilitat, capacitat de comunicació i coneixement dels mitjans de quĆØ es disposa (i dels que no) per executar les accions necessĆ ries. Fins ara, no s’han complert aquestes condicions.

En aquest segon lliurament de vacunes, de moment a 15 de gener, nĀ“han arribat 186.000, esperem que els nostres representants de govern estiguin a l’alƧada que es requereix, i que la logĆ­stica i l’organització sigui la que correspon en un tema tan vital. Cal rendir comptes de la utilització de cada euro arribat amb la finalitat expressa d’inversió en la crisi i això, sense externalitzacions (privatitzacions) fora del sistema pĆŗblic de sanitat que són mĆ©s injustificables encara, en aquesta conjuntura.

Per tot aixo, CATAC-CTS/IAC, (el sector sanitari de la IAC), denunciem el mal tracte i menyspreu que rebem per part de govern i exigim:

Que els responsables de la gestió de les vacunes sigui el personal d’atenció primĆ ria, per tal que sigui una campanya efectiva i igualitĆ ria. L’administració de les mateixes ha de ser amb personal pĆŗblic i incentivat (no voluntari) i en cap cas concertar acord amb centres privats o externalitzats per l’administració de les vacunes.

Que es vetlli per reduïr al màxim les possibilitats, més que probables, que la situació fruit en gran part de les males decisions polítiques, torni a repercutir sobre el col·lectiu de treballadors de la sanitat, amb llargues jornades de treball penós, per exemple.

Acabar amb l’engany del relat sobre quĆØ s’aconseguirĆ  amb les vacunes en els pròxims mesos i posar seny i veracitat a l’hora de comunicar que encara estem en plena crisi.

En cas de no vetllar les administracions per comptar amb una ciutadania ben informada, que vol dir amb tot rigor, perfectament capaƧ d’entendre la gravetat de la situació, l’angoixa social per aquesta mala gestió de tot el procĆ©s de la crisi pandĆØmica no farĆ  mĆ©s que incrementar-se, agreujant el futur incert que ens pot arribar. Per això, tambĆ© exigim una bona campanya informativa sobre la vacuna, dirigida a tota la població, per combatre tota la desinformació que hi ha hagut al voltant d’aquesta.

No ens cansarem d’insistir que calen mesures de contenció que tinguin en compte la salut de la població en tots els seus aspectes, això vol dir que a cada mesura sanitĆ ria, hi ha d’haver una contramesura social. Aboguem per una renda bĆ sica universal, com la forma mĆ©s urgent de palĀ·liar la crisi social i econòmica que patim i que no desapareixerĆ  per art de mĆ gia.

CATAC-CTS/IAC,  Mataró, 16 de gener de 2021