Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

III Acord ICS

Negociacions III Acord

DesprĆ©s de la denĆŗncia del II Acord formalitzat per els sindicats signants del pacte a finals de 2021 estava clar que aquest 2022 Ć©s lā€™any en quĆØ haurĆ­em de signar un III Acord que millorĆ©s substancialment les condicions laborals i econĆ²miques de les treballadores de lā€™ICS. Treballadores a les que durant aquests anys de pandĆØmia sā€™ha aplaudit, felicitat i, fins i tot, ens han donat la medalla dā€™or del Parlament de Catalunya. Tot aixĆ² ens feia pensar, errĆ²niament, que lā€™ICS, i per extensiĆ³, la Generalitat estaria oberta a un reconeixement real de la feina que fem per al nostre paĆ­s. I no com a herois, que no ho som, si no com a treballadores que dia a dia donem el mĆ xim per a intentar donar una assistĆØncia sanitĆ ria de qualitat malgrat la manca de personal i la precarietat de les condicions en les que sā€™ha arribat a treballar (recordeu les bosses de brossa com a EPIā€™s?). Lluny dā€™aixĆ² i veient les propostes que fins ara ha fet lā€™administraciĆ³ constatem que lā€™Ćŗnic que contemplen per a nosaltres no va mĆ©s enllĆ  dā€™agraĆÆments de cara a la galeria i paraules buides.

Ara Ć©s el moment en quĆØ els sindicats exposem a lā€™ICS el que vol el personal de lā€™ICS, el que necessita i el que es mereix.

Hem de partir de la base que lā€™IPC estĆ  disparat i que els sous del personal de lā€™ICS arrosseguen retallades des de fa mĆ©s dā€™una dĆØcada aixĆ­ doncs ara Ć©s hora en que aquests aplaudiments i aquestes mostres pĆŗbliques de suport es converteixin en un reconeixement real. No volem que repetiu el mantra de la vocaciĆ³… La vocaciĆ³ no paga factures ni emplena la nevera. Millores JA!

La DPO de lā€™ICS

El full de ruta de lā€™empresa passa per una lleugera millora de les DPO dels estaments que cobren menys en aquest concepte. Per una quantitat que no arriba als 400ā‚¬ mĆ©s del que ja cobren actualment els lliguen aquest complement a la presencialitat i aixĆ² podria fer que arribessin a cobrar fins i tot menys del que estan cobrant ara mateix!!!!

La Carrera professional de lā€™ICS

Lā€™empresa es treu de la mĆ niga unes bandes de consecuciĆ³ de la carrera professional. AixĆ² vol dir que treballadores que acompleixin els requisits, que el mateix ICS marca, per tenir dret a un nivell de carrera pot veure com li deneguen perquĆØ ja s’ha arribat al nĆŗmero mĆ xim de consecuciĆ³ d’aquell any. Ɖs inaudit que ells posin uns barems i que ells mateixos puguin denegar a les treballadores assolir el nivell que li tocaria. En comptes de millorar la carrera professional el que vol l’ICS Ć©s empitjorar-la.

 

Proposta de lā€™ICS per al personal que treballa a lā€™Hospital:

La proposta es centra sobretot en facultatius i diplomats i ignora a la resta de les categories professionals que treballen en un hospital i que contribueixen al bon funcionament del mateix. A infermeria, finalment, seā€™ls reconeix un temps dā€™encavalcament per a poder passar el parte com a temps dins de la seva jornada laboral. TambĆ© es vol canviar els torns de caps de setmana i festius i que passin a ser de 12 hores amb la finalitat, segons diuen, dā€™augmentar els caps de setmana lliures del personal. A mĆ©s els diumenges i festius passarien a ser de guĆ rdia per el que es pagaria un complement, evidentment seria a lā€™igual que la primĆ ria, hores fora del cĆ²mput anual. Per tant el que aconseguiria lā€™ICS amb aquesta proposta Ć©s:

  • No apujar les retribucions de les infermeres que treballen a lā€™hospital. Lā€™Ćŗnica manera que tindrien de guanyar mĆ©s diners Ć©s fent hores de guĆ rdia fora del seu horari anual.
  • Estalviar-se contractacions de personal, Ć©s a dir volen arreglar la manca de personal dā€™infermeria amb hores extres pagades com a hores de guĆ rdia!

En quant a facultatius sā€™ofereix una modificaciĆ³ de la jornada laboral reduĆÆnt les hores anuals i modificant els horaris i poca cosa mĆ©s

En quant a zeladors, tcai, aux administratius, personal de manteniment,… Talment com si no existissin.

Proposta de lā€™ICS per al personal que treballa a PrimĆ ria:

Igual que passa amb la proposta que fan per al personal de lā€™Hospital es centren totalment en el personal de facultatius i diplomats amb millores lleus de les condicions econĆ²miques perĆ² amb una proposta dā€™horaris que pretĆ©n solucionar el problema de la manca de personal ambĀ  doblatges dins de lā€™horari anual i doblatges retribuĆÆt per mĆ²duls. TambĆ© ofereixen abonar el complement dā€™AC en cas de vacances (cosa que ja es fa al SISCAT per sentĆØncia judicial i que ja estĆ  en els jutjats per a que ho pagui tambĆ© lā€™ICS).

Una altra vegada ens trobem amb escasses millores econĆ²miques perĆ² el pitjor, com sempre, Ā Ć©s per a la resta de personal de primĆ ria (TCAI, UAU,…) a la que ni seā€™ls tĆ© en conta en aquestes propostes de millora.

Com a sindicat no podem permetre que aquest nou acord no contempli millores REALS per a les persones que treballem a lā€™ICS i, evidentment, farem tot el possible per a que cap treballadora quedi fora dā€™aquestes millores que ens mereixem des de fa molts anys. Tenim molt clar el que volem i pressionarem tot el que puguem per a que el nou pacte sigui millor i mĆ©s just per a tothom.

Ara Ć©s hora de que els polĆ­tics i els responsables de lā€™ICS compleixin amb les persones que treballen en aquesta instituciĆ³. Hem aguantat retallades, robatoris, empitjorament de les condicions laborals, pandĆØmies,… Estem treballant amb manca de personal, ens hem vestit amb bosses de brossa en comptes dā€™EPI, aguantem agressions fĆ­siques i verbals, hem passat per moltes coses i ara ens toca parlar ja sigui a la mesa de negociaciĆ³ o als carrers!