Per una sanitat pública, universal i de qualitat

III Acord ICS

III Acord ICS

Negociacions III Acord

Després de la denúncia del II Acord formalitzat per els sindicats signants del pacte a finals de 2021 estava clar que aquest 2022 és l’any en què hauríem de signar un III Acord que millorés substancialment les condicions laborals i econòmiques de les treballadores de l’ICS. Treballadores a les que durant aquests anys de pandèmia s’ha aplaudit, felicitat i, fins i tot, ens han donat la medalla d’or del Parlament de Catalunya. Tot això ens feia pensar, erròniament, que l’ICS, i per extensió, la Generalitat estaria oberta a un reconeixement real de la feina que fem per al nostre país. I no com a herois, que no ho som, si no com a treballadores que dia a dia donem el màxim per a intentar donar una assistència sanitària de qualitat malgrat la manca de personal i la precarietat de les condicions en les que s’ha arribat a treballar (recordeu les bosses de brossa com a EPI’s?). Lluny d’això i veient les propostes que fins ara ha fet l’administració constatem que l’únic que contemplen per a nosaltres no va més enllà d’agraïments de cara a la galeria i paraules buides.

Ara és el moment en què els sindicats exposem a l’ICS el que vol el personal de l’ICS, el que necessita i el que es mereix.

Hem de partir de la base que l’IPC està disparat i que els sous del personal de l’ICS arrosseguen retallades des de fa més d’una dècada així doncs ara és hora en que aquests aplaudiments i aquestes mostres públiques de suport es converteixin en un reconeixement real. No volem que repetiu el mantra de la vocació… La vocació no paga factures ni emplena la nevera. Millores JA!

La DPO de l’ICS

El full de ruta de l’empresa passa per una lleugera millora de les DPO dels estaments que cobren menys en aquest concepte. Per una quantitat que no arriba als 400€ més del que ja cobren actualment els lliguen aquest complement a la presencialitat i això podria fer que arribessin a cobrar fins i tot menys del que estan cobrant ara mateix!!!!

La Carrera professional de l’ICS

L’empresa es treu de la màniga unes bandes de consecució de la carrera professional. Això vol dir que treballadores que acompleixin els requisits, que el mateix ICS marca, per tenir dret a un nivell de carrera pot veure com li deneguen perquè ja s’ha arribat al número màxim de consecució d’aquell any. És inaudit que ells posin uns barems i que ells mateixos puguin denegar a les treballadores assolir el nivell que li tocaria. En comptes de millorar la carrera professional el que vol l’ICS és empitjorar-la.

 

Proposta de l’ICS per al personal que treballa a l’Hospital:

La proposta es centra sobretot en facultatius i diplomats i ignora a la resta de les categories professionals que treballen en un hospital i que contribueixen al bon funcionament del mateix. A infermeria, finalment, se’ls reconeix un temps d’encavalcament per a poder passar el parte com a temps dins de la seva jornada laboral. També es vol canviar els torns de caps de setmana i festius i que passin a ser de 12 hores amb la finalitat, segons diuen, d’augmentar els caps de setmana lliures del personal. A més els diumenges i festius passarien a ser de guàrdia per el que es pagaria un complement, evidentment seria a l’igual que la primària, hores fora del còmput anual. Per tant el que aconseguiria l’ICS amb aquesta proposta és:

  • No apujar les retribucions de les infermeres que treballen a l’hospital. L’única manera que tindrien de guanyar més diners és fent hores de guàrdia fora del seu horari anual.
  • Estalviar-se contractacions de personal, és a dir volen arreglar la manca de personal d’infermeria amb hores extres pagades com a hores de guàrdia!

En quant a facultatius s’ofereix una modificació de la jornada laboral reduïnt les hores anuals i modificant els horaris i poca cosa més

En quant a zeladors, tcai, aux administratius, personal de manteniment,… Talment com si no existissin.

Proposta de l’ICS per al personal que treballa a Primària:

Igual que passa amb la proposta que fan per al personal de l’Hospital es centren totalment en el personal de facultatius i diplomats amb millores lleus de les condicions econòmiques però amb una proposta d’horaris que pretén solucionar el problema de la manca de personal amb  doblatges dins de l’horari anual i doblatges retribuït per mòduls. També ofereixen abonar el complement d’AC en cas de vacances (cosa que ja es fa al SISCAT per sentència judicial i que ja està en els jutjats per a que ho pagui també l’ICS).

Una altra vegada ens trobem amb escasses millores econòmiques però el pitjor, com sempre,  és per a la resta de personal de primària (TCAI, UAU,…) a la que ni se’ls té en conta en aquestes propostes de millora.

Com a sindicat no podem permetre que aquest nou acord no contempli millores REALS per a les persones que treballem a l’ICS i, evidentment, farem tot el possible per a que cap treballadora quedi fora d’aquestes millores que ens mereixem des de fa molts anys. Tenim molt clar el que volem i pressionarem tot el que puguem per a que el nou pacte sigui millor i més just per a tothom.

Ara és hora de que els polítics i els responsables de l’ICS compleixin amb les persones que treballen en aquesta institució. Hem aguantat retallades, robatoris, empitjorament de les condicions laborals, pandèmies,… Estem treballant amb manca de personal, ens hem vestit amb bosses de brossa en comptes d’EPI, aguantem agressions físiques i verbals, hem passat per moltes coses i ara ens toca parlar ja sigui a la mesa de negociació o als carrers!