Per una sanitat pública, universal i de qualitat

Aprovats per decret 3 permisos per atendre familiars o convivents dins la llei de famílies

Aprovats per decret 3 permisos per atendre familiars o convivents dins la llei de famílies

Tiren endavant nou dies remunerats inclosos en permisos de conciliació i les parelles de fet tindran dret a un permís de quinze dies, com els matrimonis

El govern espanyol ha tirat endavant per decret diverses mesures incloses dins la llei de famílies, que havien quedat en un calaix i amb la tramitació interrompuda per l’avançament electoral del 23J.

El Consell de Ministres ha aprovat tres mesures, ja previstes a la normativa, en el terreny de la conciliació:

  • Cinc dies remunerats a l’any per cuidar un familiar de fins a segon grau o convivent per “accident, malaltia greu, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que requereixi repòs”.
  • Dret remunerat a absentar-se “per causa de força major” fins a quatre dies a l’any, en cas de malaltia o accident que facin indispensable la presència immediata. Es distribuirà per hores.
  • Permís de vuit setmanes sense remunerar per a pares i mares per cuidar els fills que es podrà gaudir de manera continuada o no i a temps complet o parcial. Se’n pot fer ús fins que els menors tinguin 8 anys. Pot servir, per exemple, a l’estiu o durant l’adaptació a l’escola al setembre.

D’altra banda, també s’aprova que les parelles de fet tinguin dret a agafar-se quinze dies de permís, igual que els matrimonis.

La ministra Ione Belarra ha dit que l’aprovació per decret busca respondre “a l’emergència de conciliació” que viu el país, en què els progenitors han de fer “autèntics malabars” per compaginar feina i cura dels infants. Ha remarcat que les mesures “seran una realitat demà mateix”.

L’esborrany de la llei recollia mesures més ambicioses que no s’han aplicat, com allargar els permisos de maternitat i paternitat fins als sis mesos o equiparar les famílies monoparentals i les nombroses.

 

Font: CCMA
BOE: Aquí