Per una sanitat pública, universal i de qualitat

Sant Joan de Déu i el turisme mèdic

Sant Joan de Déu i el turisme mèdic

El grup hospitalari tributa com una entitat eclesiàstica sense ànim de lucre però al mateix temps desenvolupa una estratègia ambiciosa per atraure pacients internacionals

Un ampli vestíbul ple de llum amb botigues de joguines i un llarg tobogan donen la benvinguda a l’Hospital Sant Joan de Déu, un centre concertat català ubicat entre els límits d’Esplugues de Llobregat i de Barcelona que ha exportat la seva marca d’excel·lència arreu del món. La seva història, lligada a un orde religiós, ha contribuït a mantenir una imatge de solidaritat que, en ple segle XXI, conviu amb un finançament mixt en què els fons públics tenen un pes fonamental. Els concerts i convenis amb el CatSalut, així com les subvencions, suposen gairebé el 90% de la seva facturació.

Però, tot i això, Sant Joan de Déu no deixa de ser una entitat privada, que també ingressa recursos de les mútues, de donacions (tant de grans empreses i fundacions com de particulars) i, durant els últims anys, també del turisme mèdic. L’Hospital, ubicat a Esplugues de Llobregat, és un dels 300 centres que l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu gestiona a tot el món. Aquesta institució catòlica, que funciona com la matriu empresarial del grup, existeix des del segle XVI i opera en 55 països. Tot i ser considerada una organització internacional de cooperació sense ànim de lucre, a la pràctica Sant Joan de Déu és un dels grups hospitalaris privats més grans de tot l’Estat espanyol, amb 26 centres, 15 dels quals es troben a Catalunya.

Seguir llegint