Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

Ja n’hi ha prou!

DesprĆ©s de lā€™Acord sobre el pla de xoc per reduir la temporalitat en les administracions publiques signat entre el PSOE i les centrals sindicals CCOO, UGT i CSIF des de la IAC, Intersindical Alternativa de Catalunya, volem deixar molt clar:

  1. El nostre absolut rebuig a lā€™anomenat ā€œICETAZOā€ i lā€™acord signat que torna a demostrar fins a quin punt el gobierno ā€œprogressistaā€ i els sindicats del rĆØgim sĆ³n dĆØbils davant dels forts i implacables contra els mĆ©s desafavorits, en aquest cas els treballadors i treballadores mĆ©s vulnerables i precaritzats de lā€™administraciĆ³ pĆŗblica.
  2. No podem estar mĆ©s en desacord que, davant lā€™amonestaciĆ³ per abĆŗs de la temporalitat en la contractaciĆ³ fraudulenta que ha denunciat el TJUE en la seva doctrina mĆ©s recent, les sancionades siguin les treballadors/es vĆ­ctimes dā€™abĆŗs de temporalitat i en situaciĆ³ de frau, en comptes dels governs que han provocat i permĆØs aquesta situaciĆ³ i que finalment no aporten cap soluciĆ³ real per acabar amb ella.
  3. Lamentem que la reforma del TREBEP no sā€™hagi aprofitat per cercar un mecanisme per la consolidaciĆ³ de les persones que han patit abĆŗs de temporalitat i frau de llei en la contractaciĆ³, un marc que permeti la seva estabilitzaciĆ³. Al contrari, sā€™ha fet cas omĆ­s al dictamen del TJUE sobre les convocatĆ²ries dā€™oposicions on fixa que no poden ser un element sancionador ni dissuasiu de la temporalitat i que castigar qui ha patit lā€™abĆŗs i la contractaciĆ³ fraudulenta amb la pĆØrdua de la seva ocupaciĆ³ no sā€™ajusta a dret.
  4. Denunciem que aquest acord obre la porta a lā€™acomiadament massiu sense cap tipus dā€™indemnitzaciĆ³ (un gran ERTE encobert) de milers de treballadores i treballadors pĆŗblics temporals que durant anys han sigut determinants per mantenir els serveis pĆŗblics i la seva qualitat. En el redactat es deixa molt clar que, els efectes de compensaciĆ³ econĆ²mica no sĆ³n retroactius i que per tant, no hi haurĆ  cap compensaciĆ³ per les persones que acumulen anys en contractaciĆ³ en situaciĆ³ dā€™abĆŗs i que puguin ser acomiadades. NomĆ©s planteja una indemnitzaciĆ³ de 20 dies per any treballat i un mĆ xim de dotze mensualitats per aquelles persones que sobrepassin els tres anys i no superin el procĆ©s dā€™oposiciĆ³.
  5. De fet, tampoc no preveu cap compensaciĆ³ econĆ²mica per les persones que cobreixin durant tres anys un lloc com a funcionaris interins i que finalment siguin acomiadats perquĆØ el lloc sā€™ha destruĆÆt o ha sigut ocupat per un funcionari de carrera (tal com sā€™imposa i sā€™exigeix que les administracions compleixin sota amenaƧa de sanciĆ³). NomĆ©s es preveu la indemnitzaciĆ³ de 20 dies per any treballat per un mĆ xim de dotze mensualitats per les dues excepcions que permet la modificaciĆ³ de lā€™article 10 del TREBEP i en les quals un funcionari interĆ­ pot estar mĆ©s de tres anys en un lloc de treball.
  6. A banda, que es coincideix totalment amb la proposta dā€™estabilitzaciĆ³ que ja defensava lā€™ex-ministre CristĆ³bal Montoro i que sā€™ha demostrat absolutament ineficaƧ de cara a la consolidaciĆ³ real de les treballadors i treballadores temporals. En aquest sentit, tambĆ© rebutgem que sigui lā€™Estat Espanyol qui fixi les taxes de reposiciĆ³ i per tant dictamini el nombre de treballadors i treballadores pĆŗblics que necessitem a Catalunya.
  7. Per Ćŗltim, volem denunciar que el Govern Espanyol utilitzi un procĆ©s excepcional amb greus mancances democrĆ tiques, com Ć©s la utilitzaciĆ³ del Reial Decret Llei, per lā€™aprovaciĆ³ dā€™unes mesures tan importants i que tenen una afectaciĆ³ tant general.

AixĆ­ doncs, des de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) volem mostrar el nostre mĆ©s enĆØrgic rebuig a lā€™acord al que han arribat el govern espanyol i els sindicats CCOO, UGT i CSIF perquĆØ la reforma que estableix aquest Real Decret planteja un sistema que consolida i estabilitza els llocs de treball perĆ² no les persones que actualment porten mĆ©s de tres anys treballant en lā€™administraciĆ³ pĆŗblica i que es troben en una situaciĆ³ dā€™abĆŗs de temporalitat i frau de llei.

A mĆ©s, nega qualsevol soluciĆ³ excepcional per lā€™actual problema en el que es troba el personal funcionari interĆ­ , ja sigui la que apunta el TREBEP en el seu article 61.6 (NomĆ©s en virtut de llei es pot aplicar, amb carĆ cter excepcional, el sistema de concurs que consistirĆ  Ćŗnicament en la valoraciĆ³ de mĆØrits) o qualsevol altra fĆ³rmula que consolidi el personal que actualment es troba en situaciĆ³ dā€™abĆŗs de temporalitat. Ɖs a dir, planteja el concurs dā€™oposicions com a fĆ³rmula Ćŗnica per arribar al 8% de taxa de temporalitat, cosa que no podem estar mĆ©s en desacord perquĆØ penalitza les persones que actualment es troben en situaciĆ³ dā€™abĆŗs i perquĆØ les pot excloure definitivament del seu lloc de treball desprĆ©s de molts anys de serveis prestats.

El govern espanyol i els sindicats que el sostenen (CCOO, UGT, CSIF) han fet cas omĆ­s a les demandes de les diferents plataformes i sindicatsĀ  que ens hem mobilitzat i que fins i tot hem convocat una vaga general estatal. Des de la IAC els volem dir que aixĆ² no els serĆ  gratuĆÆt i fem una crida al conjunt de la classe treballadora a deixar de recolzar els partits i el sindicalisme de la reforma laboral, la reforma de les pensions i dels ERTEs encoberts a lā€™administraciĆ³ pĆŗblica.

Estem convenƧuts que aquest Decret Llei, en cas dā€™aprovar-se, ni resol ni resoldrĆ  la situaciĆ³ en la que es troben milers de persones a Catalunya, al contrari, nomĆ©s incrementarĆ  la precarietat i la privatitzaciĆ³ dels serveis pĆŗblics.

No deixa de ser sorprenent que no hi hagi cap sanciĆ³ severa pels responsables polĆ­tics que han promogut i permĆØs aquesta situaciĆ³ de temporalitat abusiva i que en canvi totes les conseqĆ¼ĆØncies recaiguin sobre els treballadors i treballadores que seran acomiadats.

Finalment, fem una crida a les institucions i als partits polĆ­tics catalans perquĆØ rebutgin i no avalin amb el seu vot aquesta proposta que, a mĆ©s dā€™avanƧar cap a un procĆ©s de recentralitzaciĆ³ estatal, pot suposar lā€™acomiadament de milers de treballadores i treballadors del sector pĆŗblic. Instem el govern catalĆ , doncs, a recĆ³rrer el text en cas que el Govern de lā€™Estat Espanyol ho aprovi per la via de Decret Llei.

Per tot aixĆ²,

us convoquem aquest DIJOUS 8 DE JULIOL A LES 18H a manifestar-vos al davant de la DelegaciĆ³ del Govern a Barcelona i de les subdelegacions a Girona, Tarragona i Lleida per dir que JA Nā€™HI HA PROU!, mostrar el rebuig al Pla Iceta i dir:

#CapinterinaAlCarrer
#EstabilitzaciĆ³Ja
#FixesaJa

 

Recull fotogrĆ fic i audiovisual de la jornada de lluita del 8 de Juliol de 2021, CATAC-CTS/IAC, i dā€™altres sindicats crida a la concentraciĆ³ unitĆ ria per lā€™ICETAZO, davant de diferents delegacions o subdelegacions del govern espanyol.

ICETAZO 8 juliol 2021