Per una sanitat pública, universal i de qualitat

Ja n’hi ha prou!

Ja n’hi ha prou!

Després de l’Acord sobre el pla de xoc per reduir la temporalitat en les administracions publiques signat entre el PSOE i les centrals sindicals CCOO, UGT i CSIF des de la IAC, Intersindical Alternativa de Catalunya, volem deixar molt clar:

  1. El nostre absolut rebuig a l’anomenat “ICETAZO” i l’acord signat que torna a demostrar fins a quin punt el gobierno “progressista” i els sindicats del règim són dèbils davant dels forts i implacables contra els més desafavorits, en aquest cas els treballadors i treballadores més vulnerables i precaritzats de l’administració pública.
  2. No podem estar més en desacord que, davant l’amonestació per abús de la temporalitat en la contractació fraudulenta que ha denunciat el TJUE en la seva doctrina més recent, les sancionades siguin les treballadors/es víctimes d’abús de temporalitat i en situació de frau, en comptes dels governs que han provocat i permès aquesta situació i que finalment no aporten cap solució real per acabar amb ella.
  3. Lamentem que la reforma del TREBEP no s’hagi aprofitat per cercar un mecanisme per la consolidació de les persones que han patit abús de temporalitat i frau de llei en la contractació, un marc que permeti la seva estabilització. Al contrari, s’ha fet cas omís al dictamen del TJUE sobre les convocatòries d’oposicions on fixa que no poden ser un element sancionador ni dissuasiu de la temporalitat i que castigar qui ha patit l’abús i la contractació fraudulenta amb la pèrdua de la seva ocupació no s’ajusta a dret.
  4. Denunciem que aquest acord obre la porta a l’acomiadament massiu sense cap tipus d’indemnització (un gran ERTE encobert) de milers de treballadores i treballadors públics temporals que durant anys han sigut determinants per mantenir els serveis públics i la seva qualitat. En el redactat es deixa molt clar que, els efectes de compensació econòmica no són retroactius i que per tant, no hi haurà cap compensació per les persones que acumulen anys en contractació en situació d’abús i que puguin ser acomiadades. Només planteja una indemnització de 20 dies per any treballat i un màxim de dotze mensualitats per aquelles persones que sobrepassin els tres anys i no superin el procés d’oposició.
  5. De fet, tampoc no preveu cap compensació econòmica per les persones que cobreixin durant tres anys un lloc com a funcionaris interins i que finalment siguin acomiadats perquè el lloc s’ha destruït o ha sigut ocupat per un funcionari de carrera (tal com s’imposa i s’exigeix que les administracions compleixin sota amenaça de sanció). Només es preveu la indemnització de 20 dies per any treballat per un màxim de dotze mensualitats per les dues excepcions que permet la modificació de l’article 10 del TREBEP i en les quals un funcionari interí pot estar més de tres anys en un lloc de treball.
  6. A banda, que es coincideix totalment amb la proposta d’estabilització que ja defensava l’ex-ministre Cristóbal Montoro i que s’ha demostrat absolutament ineficaç de cara a la consolidació real de les treballadors i treballadores temporals. En aquest sentit, també rebutgem que sigui l’Estat Espanyol qui fixi les taxes de reposició i per tant dictamini el nombre de treballadors i treballadores públics que necessitem a Catalunya.
  7. Per últim, volem denunciar que el Govern Espanyol utilitzi un procés excepcional amb greus mancances democràtiques, com és la utilització del Reial Decret Llei, per l’aprovació d’unes mesures tan importants i que tenen una afectació tant general.

Així doncs, des de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) volem mostrar el nostre més enèrgic rebuig a l’acord al que han arribat el govern espanyol i els sindicats CCOO, UGT i CSIF perquè la reforma que estableix aquest Real Decret planteja un sistema que consolida i estabilitza els llocs de treball però no les persones que actualment porten més de tres anys treballant en l’administració pública i que es troben en una situació d’abús de temporalitat i frau de llei.

A més, nega qualsevol solució excepcional per l’actual problema en el que es troba el personal funcionari interí , ja sigui la que apunta el TREBEP en el seu article 61.6 (Només en virtut de llei es pot aplicar, amb caràcter excepcional, el sistema de concurs que consistirà únicament en la valoració de mèrits) o qualsevol altra fórmula que consolidi el personal que actualment es troba en situació d’abús de temporalitat. És a dir, planteja el concurs d’oposicions com a fórmula única per arribar al 8% de taxa de temporalitat, cosa que no podem estar més en desacord perquè penalitza les persones que actualment es troben en situació d’abús i perquè les pot excloure definitivament del seu lloc de treball després de molts anys de serveis prestats.

El govern espanyol i els sindicats que el sostenen (CCOO, UGT, CSIF) han fet cas omís a les demandes de les diferents plataformes i sindicats  que ens hem mobilitzat i que fins i tot hem convocat una vaga general estatal. Des de la IAC els volem dir que això no els serà gratuït i fem una crida al conjunt de la classe treballadora a deixar de recolzar els partits i el sindicalisme de la reforma laboral, la reforma de les pensions i dels ERTEs encoberts a l’administració pública.

Estem convençuts que aquest Decret Llei, en cas d’aprovar-se, ni resol ni resoldrà la situació en la que es troben milers de persones a Catalunya, al contrari, només incrementarà la precarietat i la privatització dels serveis públics.

No deixa de ser sorprenent que no hi hagi cap sanció severa pels responsables polítics que han promogut i permès aquesta situació de temporalitat abusiva i que en canvi totes les conseqüències recaiguin sobre els treballadors i treballadores que seran acomiadats.

Finalment, fem una crida a les institucions i als partits polítics catalans perquè rebutgin i no avalin amb el seu vot aquesta proposta que, a més d’avançar cap a un procés de recentralització estatal, pot suposar l’acomiadament de milers de treballadores i treballadors del sector públic. Instem el govern català, doncs, a recórrer el text en cas que el Govern de l’Estat Espanyol ho aprovi per la via de Decret Llei.

Per tot això,

us convoquem aquest DIJOUS 8 DE JULIOL A LES 18H a manifestar-vos al davant de la Delegació del Govern a Barcelona i de les subdelegacions a Girona, Tarragona i Lleida per dir que JA N’HI HA PROU!, mostrar el rebuig al Pla Iceta i dir:

#CapinterinaAlCarrer
#EstabilitzacióJa
#FixesaJa

 

Recull fotogràfic i audiovisual de la jornada de lluita del 8 de Juliol de 2021, CATAC-CTS/IAC, i d’altres sindicats crida a la concentració unitària per l’ICETAZO, davant de diferents delegacions o subdelegacions del govern espanyol.

ICETAZO 8 juliol 2021