Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

Pensions i jubilaciĆ³

Posted By: BertaĀ 

https://revista.seg-social.es/-/as%C3%AD-quedan-las-pensiones-para-2022

Actualment l’edat d’assoliment de la jubilaciĆ³ amb ple dret Ć©s a 66 anys i dos mesos per les persones que hagin cotitzat menys de 37 anys i sis mesos i a 65 anys pels qui hagin treballat durant mĆ©s temps.

Nou increment del perĆ­ode de cĆ lcul de la base reguladora de la pensiĆ³:

Entre els plans del gobierno, a fi de satisfer les exigĆØncies de BrusselĀ·les, destaca el nou increment de perĆ­ode de cĆ lcul de la base reguladora de la pensiĆ³ des dels 25 anys actuals fins als 35. S’especula que aixĆ² podria representar una rebaixa aproximada d’un 9% de les noves pensions.

Recordem que aquest no Ć©s un escenari nou: El 1985: el perĆ­ode de cĆ lcul de la base reguladora va passar de dos a vuit anys, el 1997Ā de vuit a quinze anys, des del 2011 i gradualment ha anat augmentant dels quinze als 25 anys, que finalment s’han assolit aquest 2022.

No sabem encara si aquesta vegada l’augment serĆ  gradual o no. TambĆ© queda el dubte de com s’articularĆ  la possibilitat que va deixar entreveure el ministre en algunes declaracions, a fi d’atenuar la mesura, en el sentit que es deixaria escollir el perĆ­ode dels 25 anys mĆ©s beneficiosos (En tot cas haurien de ser seguits); perĆ² aixĆ² Ćŗltim no estĆ  recollit al Plan Nacional de Reformas. Cal esperar per saber com quedarĆ …

https://transparencia.gob.es/servicios-buscador/contenido/normaelaboracion.htm?id=NormaEV03L0-20214301&lang=es&fcAct=Sun%20Mar%2006%2004:03:40%20CET%202022

PensiĆ³ mĆ xima
Amb la revaloritzaciĆ³ anual a pensiĆ³ mĆ xima de jubilaciĆ³ augmenta 11,69 euros i queda en 2.819,1ā‚¬.

PensiĆ³ mĆ­nima
Es millora la pujada de l’IPC i augmenta un 3%, quedant per a un perceptor que visqui sol en cobrarĆ  721,7 ā‚¬

JubilaciĆ³ anticipada
Existeixen tractaments diferenciats per a les jubilacions anticipades depenent de si sĆ³n forƧoses, en quĆØ les condicions aplicades sĆ³n millors i les voluntĆ ries, lĆ²gicament amb penalitzacions superiors, que seran les que mĆ©s ens interessen com a treballadors d’una empresa pĆŗblica.

Les condicions sĆ³n estar dins dels dos anys anteriors a l’edat de jubilaciĆ³ ordinĆ ria (recordem 66 anys i dos mesos o 65 anys si Ć©s que hem superat els 37 anys i sis mesos de cotitzaciĆ³) i haver depassat els 35 anys cotitzats. Si Ć©s necessari es pot computar com a temps cotitzat fins a un any pel servei militar o la prestaciĆ³ substitutĆ²ria.

Per desincentivar aquest avanƧament de les jubilacions es fixa una escala de reducciĆ³ (sota) a aplicar a la base reguladora de la pensiĆ³, penalitzaciĆ³ que del gener del 2024 en endavant s’aplicarĆ  directament a la pensiĆ³ resultant, cosa que perjudicarĆ  a tothom, perĆ² mĆ©s encara a qui tingui una base reguladora mĆ©s elevada que la pensiĆ³ mĆ xima, ja actualment aixĆ² actua com tampĆ³ enfront de la reducciĆ³, si mĆ©s no, parcialment.

JubilaciĆ³ demorada
En cas que es vulgui es pot endarrerir l’edat legal de jubilaciĆ³, en aquest cas es percebrĆ  un complement econĆ²mic que pot ser fix: Un quatre per cent anual per cada any cotitzat o bĆ© un pagament Ćŗnic en el moment de ja jubilaciĆ³ que estarĆ  entre els 5.000 i 12.000 depenent dels anys addicionals cotitzats. TambĆ© es podrĆ  triar acollir-se a una gratificaciĆ³ combinada de les dues opcions.

RevaloritzaciĆ³
Aquest 2022, les pensions han augmentat un 2,5% valor corresponent a l’increment de l’IPC mitjĆ  entre desembre de 2020 i novembre de 2021.

GestiĆ³ privada dels nous fons de pensions

S’obre la veda, a partir d’ara l’estat inicia un procĆ©s de cessament parcial de la responsabilitat del pagament de les pensions; articulant un sistema paralĀ·lel, de moment petit per allĆ² que estem comenƧant…

La provisiĆ³ de fons estarĆ  compartida entre treballadors i empresaris.

La gestiĆ³ estarĆ  en mans privades amb representaciĆ³ d’alguns sindicats per blanquejar, els hi cauran nomĆ©s les engrunes, aixĆ­ i tot, segur que seran molts diners, ja que en cas contrari no s’haurien avingut a entrar en aquest joc.

https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2022-10852

La pressiĆ³ de les diferents plataformes de pensionistes ha estat potent amb manifestacions multitudinĆ ries.
Les pensions sĆ³n un pastĆ­s massa llaminer perquĆØ bancs i d’altres entitats financeres no hagin usat tot el seu poder per poder posar el peu a la porta, que ningĆŗ dubti que si no els aturem entre tots, les seves intencions sĆ³n anar molt mĆ©s enllĆ .

 

QuĆØ va passar amb el Pla de Pensions?

https://www.catacctsiac.cat/?s=toledo