Per una sanitat pública, universal i de qualitat

Twitter Instagram Youtube Facebook eMail Delegats

Escrits

LLEI AVORTAMENT

Posted By: Berta 

LLEI AVORTAMENT

El passat 30 d’agost es va aprovar al Consell de Ministres el Projecte Reforma de la Llei de l’Avortament a Espanya.

Ens remontem a l’any 1985 quan s’aprova la Llei d’Avortament en cas de tres supòsits: per violació, malformació i per risc de la salut de la mare. Aquests es realitzaven en clíniques privades i pagant cadascú de la seva butxaca.

Avancem al 2010 quan s’aconsegueix que aquest servei passi a ser gratuït. Els supòsits: fins a la 14 i 22s si anomalia greu o perill de vida d’un dels dos i també admet 16-17 anys sense consentiment dels pares.
L’any 2015 amb la Reforma duta a terme pel PP s’exclou altra vegada la premisa dels 16-17 anys sense consentiment dels pares.

 

Aquest any 2022 de mà de la ministra d’Igualtat, Irene Montero arriba al Consell de Ministres el Projecte Reforma de la Llei de l’Avortament a Espanya.
Les claus d’aquesta Llei són:

1- La Sanitat pública serà la Xarxa de referència per realitzar l’avortament.

2- Es crearà una llista d’objectors de consciència i qui se’n declari no podrà practicar avortaments tampoc a la sanitat privada.

3- Els centres per realitzar l’avortament estaran el més aprop possible del seu domicili.

4- S’eliminaran els 3 dies de reflexió i les dones es prendran el temps que necessitin per prendre aquesta decisió.

5- També es treballarà en l’atenció durant el procés amb un acompanyament integral i especialitzat en aquesta situació.

També inclou:

  • Baixa IT per menstruacions
  • Baixa en la setmana 39 d’embaràs i també per avortament
  • Repartiment de producte d’higiene femenina a instituts, centres de la dona, centres cívics, centres socials, presons, etzètera.
  • S’ampliarà l’accés de la píndola del dia després a altres centres de nova creació de Salut Sexual i reproductiva
  • Es realitzarà Educació Sexual de manera obligatòria en totes les etapes des de la primera infància.
  • La llei també considera la gestació subrogada com a una forma de violència contra les dones. Aquesta pràctica és ilegal i es prohibeix la seva publicitat per tant es castigaran les agències que la promoguin.

Som testimonis d’un important pas endavant en defensa dels drets de les dones però no cantem victòria encara, ja que tot i que ja ha estat enviat a LES CORTS li queda un llarg camí a recórrer passant pel CGPJ ( Consell General Poder Judicial), pel Consell d’Estat i altres Òrgans consultius fins arribar al Congrés i després al Senat ( remitida en caràcter urgent s’estima gairebé un any perque sigui efectiva)

D’altra banda aprovada el 7 de setembre al BOE, el proper mes d’octubre entrarà en vigor la Llei de Garantia Integral de la Llibertat Sexual coneguda com la Llei del “ solsament el sí és sí” que ELIMINA LA DISTINCIÓ ENTRE ABÚS I AGRESSIÓ.

Per sort, la lluita constant acaba tenint alguns efectes però queda molt per aconseguir una igualtat real. Tendir a incloure no és incloure. No n’hi ha prou amb els canvis legislatius, cal VOLUNTAT.