Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

LLEI AVORTAMENT

Posted By: BertaĀ 

LLEI AVORTAMENT

El passat 30 dā€™agost es va aprovar al Consell de Ministres el Projecte Reforma de la Llei de lā€™Avortament a Espanya.

Ens remontem a lā€™any 1985 quan sā€™aprova la Llei dā€™Avortament en cas de tres supĆ²sits: per violaciĆ³, malformaciĆ³ i per risc de la salut de la mare. Aquests es realitzaven en clĆ­niques privades i pagant cadascĆŗ de la seva butxaca.

Avancem al 2010 quan sā€™aconsegueix que aquest servei passi a ser gratuĆÆt. Els supĆ²sits: fins a la 14 i 22s si anomalia greu o perill de vida dā€™un dels dos i tambĆ© admet 16-17 anys sense consentiment dels pares.
Lā€™any 2015 amb la Reforma duta a terme pel PP sā€™exclou altra vegada la premisa dels 16-17 anys sense consentiment dels pares.

 

Aquest any 2022 de mĆ  de la ministra dā€™Igualtat, Irene Montero arriba al Consell de Ministres el Projecte Reforma de la Llei de lā€™Avortament a Espanya.
Les claus dā€™aquesta Llei sĆ³n:

1- La Sanitat pĆŗblica serĆ  la Xarxa de referĆØncia per realitzar lā€™avortament.

2- Es crearĆ  una llista dā€™objectors de consciĆØncia i qui seā€™n declari no podrĆ  practicar avortaments tampoc a la sanitat privada.

3- Els centres per realitzar lā€™avortament estaran el mĆ©s aprop possible del seu domicili.

4- Sā€™eliminaran els 3 dies de reflexiĆ³ i les dones es prendran el temps que necessitin per prendre aquesta decisiĆ³.

5- TambĆ© es treballarĆ  en lā€™atenciĆ³ durant el procĆ©s amb un acompanyament integral i especialitzat en aquesta situaciĆ³.

TambƩ inclou:

  • Baixa IT per menstruacions
  • Baixa en la setmana 39 dā€™embarĆ s i tambĆ© per avortament
  • Repartiment de producte dā€™higiene femenina a instituts, centres de la dona, centres cĆ­vics, centres socials, presons, etzĆØtera.
  • Sā€™ampliarĆ  lā€™accĆ©s de la pĆ­ndola del dia desprĆ©s a altres centres de nova creaciĆ³ de Salut Sexual i reproductiva
  • Es realitzarĆ  EducaciĆ³ Sexual de manera obligatĆ²ria en totes les etapes des de la primera infĆ ncia.
  • La llei tambĆ© considera la gestaciĆ³ subrogada com a una forma de violĆØncia contra les dones. Aquesta prĆ ctica Ć©s ilegal i es prohibeix la seva publicitat per tant es castigaran les agĆØncies que la promoguin.

Som testimonis dā€™un important pas endavant en defensa dels drets de les dones perĆ² no cantem victĆ²ria encara, ja que tot i que ja ha estat enviat a LES CORTS li queda un llarg camĆ­ a recĆ³rrer passant pel CGPJ ( Consell General Poder Judicial), pel Consell dā€™Estat i altres ƒrgans consultius fins arribar al CongrĆ©s i desprĆ©s al Senat ( remitida en carĆ cter urgent sā€™estima gairebĆ© un any perque sigui efectiva)

Dā€™altra banda aprovada el 7 de setembre al BOE, el proper mes dā€™octubre entrarĆ  en vigor la Llei de Garantia Integral de la Llibertat Sexual coneguda com la Llei del ā€œ solsament el sĆ­ Ć©s sĆ­ā€ que ELIMINA LA DISTINCIƓ ENTRE ABƚS I AGRESSIƓ.

Per sort, la lluita constant acaba tenint alguns efectes perĆ² queda molt per aconseguir una igualtat real. Tendir a incloure no Ć©s incloure. No nā€™hi ha prou amb els canvis legislatius, cal VOLUNTAT.