Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

COMUNICAT VAGA 12 I 13 D 2023

COMUNICAT UNITARI

Els sindicats sota signants volem mostrar el nostre rebuig unĆ nime davant la signatura a la Mesa sectorial de negociaciĆ³ de l’institut catalĆ  de la Salut, del preacord per part d’ UGT, Metges de Catalunya, CCOO i SATSE, sobre condicions de treball del personal estatutari. DesprĆ©s de 17 anys, aquest preacord ratifica encara mĆ©s la precarietat laboral que les persones treballadores de la instituciĆ³ patim des de fa dĆØcades.

L’infrafinanƧament crĆ²nic que pateix la nostra sanitat ha portat a unes llistes d’espera inesgotables i unes condicions salarials i laborals indignes. Durant els Ćŗltims 40 anys la sanitat catalana i totes les seves treballadores han estat patint agressions continuades per part de l’administraciĆ³, retallades, contractacions precĆ ries, ….

Exigim unes millores salarials dignes, que frenin la pĆØrdua de poder adquisitiu que patim any rere any, per a totes les treballadores de l’ICS. Amb aquest preacord no arribem ni a revertir les retallades del 2010.

Patim cada dia la penositat d’una conciliaciĆ³ familiar nefasta treballant festius, caps de setmanes, nits. Treballem amb uns alts Ć­ndexs de sinistralitat, penositat, perillositat, toxicitat i insalubritat, amb un gran impacte en la morbiditat i mortalitat de les treballadores. Totes vam donar la cara quan tothom es va quedar a casa, la COVID no Ć©s mĆ©s que un augment massiu del qual els nostres ulls visualitzant a diari.

La pĆØrdua de poder adquisitiu de les treballadores de la sanitat publica catalana en els darrers 20 anys, estĆ  per sobre del 25%, empobrint el nivell de vida de totes nosaltres, amb continus xantatges emocionals per la falta de pressupost dignes.

El Ill Acord no nomĆ©s no soluciona aquesta pĆØrdua adquisitiva sinĆ³ que profunditza l’establiment d’unes condicions laborals injustes i que fomenten la divisiĆ³ i les diferĆØncies del personal.

Els polĆ­tics i gestors de la sanitat catalana que han passat pels diferents governs, mantenen un discurs fals, ratificant una sanitat deficitĆ ria, de forma paralĀ·lela, s’incrementen els seus sous d’una forma exponencial.

El Govern de la Generalitat ha d’intervenir per revertir el preacord entre l’ICS i els sindicats d’ UGT, Metges de Catalunya, CCOO i SATSE, i dotar-lo de mĆ©s pressupost i de totes les mesures necessĆ ries per revertir la retallada salarial del 5% que patim des de l’any 201 O i abordar aspectes especĆ­fics de totes les categories professionals.

CATACCTS, CGT, la lntersindical CSC, SOM-intersindical, SOM Sanitat, hem acordat la convocatĆ²ria d’una vaga unitĆ ria pels prĆ²xims dies 12 i 13 de desembre, amb la finalitat de lluitar per un acord just, i per tal d’omplir els carrers en defensa d’unes condicions laborals i salarials que reconeguin la nostra feina i el nostre servei a la ciutadania.

Estem en desacord. Tombem el preacord!