Per una sanitat pública, universal i de qualitat

COMUNICAT VAGA 12 I 13 D 2023

COMUNICAT UNITARI

Els sindicats sota signants volem mostrar el nostre rebuig unànime davant la signatura a la Mesa sectorial de negociació de l’institut català de la Salut, del preacord per part d’ UGT, Metges de Catalunya, CCOO i SATSE, sobre condicions de treball del personal estatutari. Després de 17 anys, aquest preacord ratifica encara més la precarietat laboral que les persones treballadores de la institució patim des de fa dècades.

L’infrafinançament crònic que pateix la nostra sanitat ha portat a unes llistes d’espera inesgotables i unes condicions salarials i laborals indignes. Durant els últims 40 anys la sanitat catalana i totes les seves treballadores han estat patint agressions continuades per part de l’administració, retallades, contractacions precàries, ….

Exigim unes millores salarials dignes, que frenin la pèrdua de poder adquisitiu que patim any rere any, per a totes les treballadores de l’ICS. Amb aquest preacord no arribem ni a revertir les retallades del 2010.

Patim cada dia la penositat d’una conciliació familiar nefasta treballant festius, caps de setmanes, nits. Treballem amb uns alts índexs de sinistralitat, penositat, perillositat, toxicitat i insalubritat, amb un gran impacte en la morbiditat i mortalitat de les treballadores. Totes vam donar la cara quan tothom es va quedar a casa, la COVID no és més que un augment massiu del qual els nostres ulls visualitzant a diari.

La pèrdua de poder adquisitiu de les treballadores de la sanitat publica catalana en els darrers 20 anys, està per sobre del 25%, empobrint el nivell de vida de totes nosaltres, amb continus xantatges emocionals per la falta de pressupost dignes.

El Ill Acord no només no soluciona aquesta pèrdua adquisitiva sinó que profunditza l’establiment d’unes condicions laborals injustes i que fomenten la divisió i les diferències del personal.

Els polítics i gestors de la sanitat catalana que han passat pels diferents governs, mantenen un discurs fals, ratificant una sanitat deficitària, de forma paral·lela, s’incrementen els seus sous d’una forma exponencial.

El Govern de la Generalitat ha d’intervenir per revertir el preacord entre l’ICS i els sindicats d’ UGT, Metges de Catalunya, CCOO i SATSE, i dotar-lo de més pressupost i de totes les mesures necessàries per revertir la retallada salarial del 5% que patim des de l’any 201 O i abordar aspectes específics de totes les categories professionals.

CATACCTS, CGT, la lntersindical CSC, SOM-intersindical, SOM Sanitat, hem acordat la convocatòria d’una vaga unitària pels pròxims dies 12 i 13 de desembre, amb la finalitat de lluitar per un acord just, i per tal d’omplir els carrers en defensa d’unes condicions laborals i salarials que reconeguin la nostra feina i el nostre servei a la ciutadania.

Estem en desacord. Tombem el preacord!