Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

TIPs & FAQs Vaga 12 i 13 2023

QUIN ƉS Lā€™OBJECTIU
Aturar la promulgaciĆ³ del Preacord assolit dins la Mesa Sectorial de negociaciĆ³ mitjanƧant la signatura tant dels representants de lā€™empresa com de 13/15 representants sindicals, pertanyents a 4/5 dels sindicats amb representaciĆ³. Reclamar la retirada del document, re-negociant els seus continguts injustos, defectuosos i classistes amb inclusiĆ³ de drets perduts i/o llargament reivindicats, ignorats a la negociaciĆ³.
A QUI ENS ADRECEM
Per part dā€™administraciĆ³ i empresa: al Govern de la Generalitat i el seu Conseller de Salut; al Director Gerent i al Director de Persones de lā€™ICS. Per la part social: als sindicats amb representaciĆ³ dins la Mesa Sectorial de Sanitat, i especialment als que van aprovar el Preacord amb les seves signatures.
QUINA ƉS LA MISSIƓ
RecuperaciĆ³ de la retallada salarial que patim des del 2010 (5%), mai recuperada en clar greuge comparatiu amb la resta de sanitats pĆŗbliques autonĆ²miques. RecuperaciĆ³ de dies festius injustament retallats i mai compensats. RevisiĆ³ i actualitzaciĆ³ de condicions laborals i sociolaborals oblidades a la negociaciĆ³ pre-IIIr Acord: drets de conciliaciĆ³, fons dā€™AcciĆ³ Social i de Pensions, drets equitatius de reconeixement i promociĆ³ professional per a totes les categories dins lā€™ICS, actualitzaciĆ³ de categories retributives segons normes legals i evoluciĆ³ en el panorama de formaciĆ³ acadĆØmica de les i els professionals, tant sanitaris com no sanitaris, i equiparables amb el desenvolupament dā€™aquests drets a dā€™altres administracions pĆŗbliques.
COM ES FA VAGA
En tractar-se de serveis essencials, els centres sanitaris han de complir amb mĆ­nims de cobertura assistencial marcats per lā€™administraciĆ³ pĆŗblica i decretats pel Dept. de Treball. Dā€™aquesta manera, les i els treballadors poden fer vaga: a) absentant-se del lloc de feina participant en les protestes, o b) continuar treballant al seu lloc per assignaciĆ³ de serveis mĆ­nims, i mantenir lā€™actitud de protesta per accions incorporades a lā€™agenda de feina; perĆ² tambĆ© poden mantenir-se al lloc de feina amb les tasques assignades per la jornada de vaga, i sense fer actes de protesta, si no estan dā€™acord amb els motius de la vaga.
En cas de fer vaga activa, es perdrĆ  la remuneraciĆ³ corresponent a la jornada de vaga, mĆ©s les parts proporcionals de pagues i vacances (el cost mitjĆ  ve a suposar el dā€™1,4 jornades de feina ordinĆ ries aprox.).
La treballadora/treballador nomĆ©s ha de comunicar intenciĆ³ de fer vaga el mateix dia en que aquesta sā€™inicia, i NO estĆ  obligat/da a fer-ho amb anticipaciĆ³. A mĆ©s sĆ³n contraris al dret de vaga fets com: fer previsions prĆØvies de cobertura del seu lloc de feina, re-programacions prĆØvies de cites, etc. En casos de dubte, consulteu els vostres delegats/des sindicals mĆ©s propers/es.
RECOMANACIONS ESPECIALS
No Ć©s recomanable conflictuar entre companys/es de feina per el seguiment o no dā€™una convocatĆ²ria de vaga: Ć©s millor assumir de la manera mĆ©s consensuada possible, el fet de que sā€™ha de reorganitzar lā€™equip com per una jornada dā€™assistĆØncia exclusivament urgent (com marca la llei i el Decret de serveis mĆ­nims). Tanmateix serĆ  del tot imprescindible fer entendre aquesta situaciĆ³, de la manera mĆ©s amable i entenedora possible, als usuaris i usuĆ ries dels serveis, garantint en tot cas que no es fa perillar lā€™assistĆØncia als casos que realment precisen immediatesa assistencial.
PER QUƈ ƉS URGENT I CRUCIAL, AQUESTA VAGA
Moltes de les reivindicacions que ara sortiran als carrers i els mitjans, han estat endarrerides en bona part per lā€™ influĆØncia de la pandĆØmia Covid i lā€™assumpciĆ³ resignada dā€™un sobreesforƧ ja cronificat entre els i les professionals sanitaris: ja fĆØiem tard, a reivindicar contra tantes precarietats i injustĆ­cies. PerĆ² el Preacord signat ha vingut a segellar, com a poc i dā€™entrada per els propers 4 anys (termini de revisiĆ³ del futur IIIr Acord), el manteniment de totes les pĆØrdues esmentades en el tercer parĆ graf (MissiĆ³), miserabilitzant encara mĆ©s les condicions laborals dels prop de 50.000 empleats/des de lā€™ICS i aprofundint encara mĆ©s el desballestament de la nostra sanitat pĆŗblica. Com a professionals i usuaris/usuĆ ries del sistema pĆŗblic, no podem permetre aquest enfonsament, que ens afecta tant personal com ara colĀ·lectivament.
HA ARRIBAT Lā€™HORA DE DIR PROU!!
#Vaga3rAcordĀ  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  #NOal3rAcordĀ  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  #TenimPendentEl5percent
#ensplantemĀ  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā #acorddeVergonyaĀ  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā  Ā #asanitatdiemPROU