Per una sanitat pública, universal i de qualitat

manifestació 27-1-24

Avui tenim un dia fantàstic, i no és pel temps que fa, sinó pel que tenim a la vista:
La mena de coses que passen, i la mena de gent que s’hi aplega en dies que són fantàstics i per no oblidar. Hem vingut tota mena de treballadores de la sanitat: personal tècnic sanitari, administratiu, de treball social, d’infermeria i medicina, etc. Però no hem vingut com a tals, sinó com a ciutadans i ciutadanes entre ciutadans i ciutadanes amb altres ocupacions: i com a usuaris de la sanitat, també.
Acabem de deixar enrere un mes i mig de mobilitzacions i vagues de tota mena, i ara ens trobem en una cruïlla: hem de començar a lluitar d’una altra manera, perquè els nostres drets han tornat a sortir retallats, i en format legal vigent. Llavors, hem de mirar de fer l’exercici d’humilitat que ja ens pertocava, i fer la crida des de la nostra condició de ciutadans usuaris de la sanitat. Totes aquestes pèrdues també són un atemptat, un més d’una llarga sèrie, contra els serveis públics essencials, com són també els serveis socials, residencials i educatius. No hem de perdre de vista mai que aquest desballestament és un camí de precarització vers la privatització de tot allò que de sempre ha estat patrimoni sobirà de la ciutadania d’aquest país, i que a hores d’ara continuen retallant-nos i robant-nos, de manera cada cop més accelerada.
Així doncs, fem crida a totes les persones aquí presents, les que coneixeu i les que hi seran, per fer front de lluita comuna en defensa tot aquest patrimoni de serveis fonamentals. Pel que fa a sanitat, concretament, us demanem que fem aliances de barri, de districte, de poble i ciutat, de país, per la defensa i recuperació d’una sanitat 100% pública i de qualitat, i fer l’incís en la participació ciutadana a la gestió dels recursos mitjançant p. ex. els gairebé oblidats Consells Socials, com a eines fonamentals per a la conservació i millora constant dels nostres recursos sanitaris. Perquè no tot sigui, com ha estat fins avui mateix, quadrar xifres i pressupostos economicistes on el que més es menysté, és precisament la salut de les persones individual i col·lectiva, la qualitat assistencial i la justícia social.
Lluitem totes i tots plegats pels nostres serveis públics fonamentals, entre ells els sanitaris. Només amb condicions laborals dignes, podrem assolir una sanitat 100% pública i digna!
Proposem, aquí i ara, l’establiment d’una Plataforma Unitària de Lluita per la Sanitat que podria dir-se així mateix, PULS, i estaria sota el paraigües de la Coordinadora de Moviments Socials i Sindicals de Catalunya, aplegant sinergies de totes les entitats que lluitem per salvar el nostre sistema sanitari.
A més, anunciem la nostra ferma intenció de continuar utilitzant tots els recursos de lluita contra els moviments adreçats a la privatització de serveis públics, com són en el nostre cas el 3r Acord de l’ICS, o els principis presentats pel Govern de cara a l’elaboració del futur Pla Nacional de Salut, etcètera. No ens rendirem tan fàcil, i NO ENS INTIMIDARAN MAI MÉS!