Per una sanitat pública, universal i de qualitat

L’ATENCIÓ PRIMÀRIA ÉS UN CAMPI QUI PUGUI

La condició pandèmica de l’últim any i mig ha evidenciat la greu situació en que es troba la sanitat pública. Anys de retallades i de maltractament a professionals i usuaris ha deixat el nostre sistema sanitari en una situació precària incapaç d’afrontar una situació com la que estem vivint amb plenes garanties. Diàriament podem escoltar afirmacions com aquestes en diversos mitjans i malauradament són certes.

A l’inici de la pandèmia tots els esforços anaven encaminats a evitar el col·lapse de l’àmbit hospitalari i per aconseguir-ho es va traslladar personal de primària als hospitals i es van tancar consultoris i centres d’Atenció Primària. Ara ens trobem que el col·lapse està a l’Atenció Primària…

Una atenció primària inexistent en la plenitud del seu concepte des de fa uns anys.

La clau i la base de l’atenció primària és en l’ACCESSIBILITAT, LA LONGITUDINALITAT, LA INTEGRITAT I VISIÓ GENERALISTA, LA COORDINACIÓ I CONTINUÏTAT ASSITENCIAL, L’ORIENTACIÓ EN EL PACIENT, L’ INTERSECTORIALITAT entre altres.

TOTA AQUESTA BASE ACTUALMENT NO EXISTEIX!

  • No podem accedir als professionals
  • No tenim un professional “de confiança”
  • No tenim una continuïtat assistencial perquè moltes vegades només podem disposar d’una atenció continuada, mal anomenada, urgència.
  • No tenim professionals suficients ( ni se’ls espera..)

Aquesta manca de recursos està originant malestar entre les treballadores  dels centres que veuen com no poden atendre degudament els seus pacients i que veuen com no es poden assumir els controls de pacients crònics, com proves diagnòstiques s’endarrereixen indefinidament i com, malgrat el seu esforç, la situació no fa si no empitjorar.

El col·lapse és tan gran que no tenim ni temps  per denunciar la patètica situació que estem vivint.

A tot això hi podem sumar l’enorme insatisfacció de la majoria  de la població per la IMPOSSIBILITAT REAL d’accedir a una sanitat pública i de qualitat.

La població té raó i als professionals sanitaris ja no se’ls pot demanar res més. Senyors “gestors” contractin personal! Sense excuses! Busquin i trobin. NECESSITEM METGES, PEDIATRES, INFERMERES,..

RECUPEREM L’ ATENCIÓ PRIMÀRIA!

Recuperem l’accessibilitat, la longitudinalitat, la coordinació… TOT o CANVIEM EL NOM DE L’ATENCIÓ PRIMÀRIA per “campi qui pugui”.