ICS = INSeguretat
El personal de l’atenció primĆ ria de Salt s’han concentrat aquests matĆs davant dels centres que te el municipi per fer saber la inseguretat que viuen des de fa mesos. Concretament, expliquen que s’han potenciat les agressions verbals per part d’usuaris.
Una de les treballadores ha llegit un manifest conjunt en el qual denuncien que “ens sentim amenaƧats i vulnerats els nostres drets fonamentals i la nostra seguretat laboral” i afegeixen que “treballem sota pressió psicològica i amb por per la nostra integritat fĆsica”.CATAC-CTS/IAC ja fa temps que estĆ denunciant la violĆØncia en lloc de treball, en qualsevol de les seves manifestacions, tant a Funció PĆŗblica com a lāICS, i que sāha convertit en un factor de risc psicosocial de primer ordre en les centres sanitaris. Existeixen molts comunicats de agressions que queden sense estudi, i davant la parsimònia de lāempresa fa uns mesos hem posat en marxa una campanya anomenada āProu agressionsā āels meus guants no son de boxaā
https://www.catacctsiac.cat/2021/10/prou-agressions/Ā
Fins i tot, en un centre de Salt, ha arribat a venir un usuari armat, tot i que ho vam saber posteriorment, quan vam trucar a la policia”. A mĆ©s, segons relaten, aquest usuari ha malmĆØs dos vehicles: un, d’una administrativa i un altre, de l’Institut CatalĆ de la Salut (ICS).
Com a conseqüència, des de fa una setmana els sanitaris treballen a la seva consulta amb la porta tancada amb clau i fan servir una reixa metĆ lĀ·lica a l’entrada, per controlar l’accĆ©s d’usuaris al taulell on hi ha el personal administratiu. “No podem seguir d’aquesta manera i no permetrem seguir treballant aixĆ”, van afirmar amb contundĆØncia.
Malauradament, cada cop són més freqüents les agressions patides per els metges, infermers, tcai, zeladors, administratius, etc., i la sensació de vulnerabilitat és cada vegada major, condició que genera una inquietud que pot arribar a condicionar el treball diari.
Aquesta inseguretat laboral per agressions Ć©s una de les causes de la insatisfacció professional i, per això, considerem necessari endegar un seguit dāactuacions davant les agressions al personal sanitari.
Ćs vergonyós que tant Funció PĆŗblica, com el Departament de Salut i lāICS no posin ni vulguin posar remei a aquesta situació dāagressions que pateix el seu personal dels centres sanitaris. Per tant, demanem als nostres comandaments, directius i demĆ©s responsables, els quals són els nostres garants i que han de vetllar per la nostra seguretat i salut en el treball:
- la seva participació com a part interessada en les accions legals (que poguessin emprendreāns, per reclamar la responsabilitat, tant civil com a penal, (de l’agressor) amb independĆØncia que l’agredit o agredida hagi interposat una denĆŗncia, mitjanƧant lāadvocacia de la Generalitat, de lāICS i del centres de treball.
- garantir les adequades condicions de treball per assegurar la protecció individual i col·lectiva front al risc de violència en el treball.
- integrar la condemna de tota conducta que atempti contra la dignitat dels treballadors i treballadores dintre de la seva polĆtica d’empresa.
Ā Tota aquesta violĆØncia en els llocs de treball que estem patint els professionals de la salut són fets són molt greus que posa en risc i perill la seguretat i salut dels treballadors i que, per tant, sāhi ha de posar solució, dāuna vegada, dedicant-hi tot el temps i lāatenció necessĆ ria per tal dāerradicar-ho.
Els professionals de la salut comencem a estar molt cansats de que ningĆŗ hi posi remei definitiu.
La violència ocupacional constitueix un problema emergent en el à mbit de la salut laboral i cal considerar-la com una qüestió rellevant en el camp dels drets humans.
Des de CATAC-CTS/IAC DEMANEN tant a Funció PĆŗblica, com al Departament de Salut i a l’ICS una solució dāurgĆØncia per a tots els centres sanitaris. DEMANEM una polĆtica activa per prevenir i eliminar els actes i les conductes agressives i aquelles que suposin assetjament, per raó de sexe i laboral, aixĆ com en general totes aquelles que atemptin contra els drets fonamentals dels seus professionals, i en particular contra la seva dignitat personal i professional, ja que, aquestes situacions dāactes violents (violĆØncia fĆsica, verbal, psicològica, moral i sexual) comporta greus repercussions en la salut dels treballadors, com tambĆ© en el clima laboral organitzacional i en la qualitat dels serveis o productes generats per part de qualsevol organització.