Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

Intolerable que pateixin amenaces i agressions verbals

Intolerable que patim amenaces i agressions verbals

ICS = INSeguretat

El personal de l’atenciĆ³ primĆ ria de Salt s’han concentrat aquests matĆ­s davant dels centres que te el municipi per fer saber la inseguretat que viuen des de fa mesos. Concretament, expliquen que s’han potenciat les agressions verbals per part d’usuaris.

Una de les treballadores ha llegit un manifest conjunt en el qual denuncien que “ens sentim amenaƧats i vulnerats els nostres drets fonamentals i la nostra seguretat laboral” i afegeixen que “treballem sota pressiĆ³ psicolĆ²gica i amb por per la nostra integritat fĆ­sica”.CATAC-CTS/IAC ja fa temps que estĆ  denunciant la violĆØncia en lloc de treball, en qualsevol de les seves manifestacions, tant a FunciĆ³ PĆŗblica com a lā€™ICS, i que sā€™ha convertit en un factor de risc psicosocial de primer ordre en les centres sanitaris. Existeixen molts comunicats de agressions que queden sense estudi, i davant la parsimĆ²nia de lā€™empresa fa uns mesos hem posat en marxa una campanya anomenada ā€œProu agressionsā€ ā€œels meus guants no son de boxaā€

https://www.catacctsiac.cat/2021/10/prou-agressions/Ā 

Fins i tot, en un centre de Salt, ha arribat a venir un usuari armat, tot i que ho vam saber posteriorment, quan vam trucar a la policia”. A mĆ©s, segons relaten, aquest usuari ha malmĆØs dos vehicles: un, d’una administrativa i un altre, de l’Institut CatalĆ  de la Salut (ICS).

Com a conseqĆ¼ĆØncia, des de fa una setmana els sanitaris treballen a la seva consulta amb la porta tancada amb clau i fan servir una reixa metĆ lĀ·lica a l’entrada, per controlar l’accĆ©s d’usuaris al taulell on hi ha el personal administratiu. “No podem seguir d’aquesta manera i no permetrem seguir treballant aixĆ­”, van afirmar amb contundĆØncia.

Malauradament, cada cop sĆ³n mĆ©s freqĆ¼ents les agressions patides per els metges, infermers, tcai, zeladors, administratius, etc., i la sensaciĆ³ de vulnerabilitat Ć©s cada vegada major, condiciĆ³ que genera una inquietud que pot arribar a condicionar el treball diari.

Aquesta inseguretat laboral per agressions Ć©s una de les causes de la insatisfacciĆ³ professional i, per aixĆ², considerem necessari endegar un seguit dā€™actuacions davant les agressions al personal sanitari.

Ɖs vergonyĆ³s que tant FunciĆ³ PĆŗblica, com el Departament de Salut i lā€™ICS no posin ni vulguin posar remei a aquesta situaciĆ³ dā€™agressions que pateix el seu personal dels centres sanitaris. Per tant, demanem als nostres comandaments, directius i demĆ©s responsables, els quals sĆ³n els nostres garants i que han de vetllar per la nostra seguretat i salut en el treball:

  1. la seva participaciĆ³ com a part interessada en les accions legals (que poguessin emprendreā€™ns, per reclamar la responsabilitat, tant civil com a penal, (de l’agressor) amb independĆØncia que l’agredit o agredida hagi interposat una denĆŗncia, mitjanƧant lā€™advocacia de la Generalitat, de lā€™ICS i del centres de treball.
  2. garantir les adequades condicions de treball per assegurar la protecciĆ³ individual i colĀ·lectiva front al risc de violĆØncia en el treball.
  3. integrar la condemna de tota conducta que atempti contra la dignitat dels treballadors i treballadores dintre de la seva polĆ­tica d’empresa.

Ā Tota aquesta violĆØncia en els llocs de treball que estem patint els professionals de la salut sĆ³n fets sĆ³n molt greus que posa en risc i perill la seguretat i salut dels treballadors i que, per tant, sā€™hi ha de posar soluciĆ³, dā€™una vegada, dedicant-hi tot el temps i lā€™atenciĆ³ necessĆ ria per tal dā€™erradicar-ho.

Els professionals de la salut comencem a estar molt cansats de que ningĆŗ hi posi remei definitiu.

La violĆØncia ocupacional constitueix un problema emergent en el Ć mbit de la salut laboral i cal considerar-la com una qĆ¼estiĆ³ rellevant en el camp dels drets humans.

Des de CATAC-CTS/IAC DEMANEN tant a FunciĆ³ PĆŗblica, com al Departament de Salut i a l’ICS una soluciĆ³ dā€™urgĆØncia per a tots els centres sanitaris. DEMANEM una polĆ­tica activa per prevenir i eliminar els actes i les conductes agressives i aquelles que suposin assetjament, per raĆ³ de sexe i laboral, aixĆ­ com en general totes aquelles que atemptin contra els drets fonamentals dels seus professionals, i en particular contra la seva dignitat personal i professional, ja que, aquestes situacions dā€™actes violents (violĆØncia fĆ­sica, verbal, psicolĆ²gica, moral i sexual) comporta greus repercussions en la salut dels treballadors, com tambĆ© en el clima laboral organitzacional i en la qualitat dels serveis o productes generats per part de qualsevol organitzaciĆ³.

 

Prou Agressions