Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

Per un nou hospital de les Terres de l’Ebre

L’actual Hospital de Tortosa, “Verge de la Cinta”, Ć©s l’hospital de referĆØncia dels 180.000 habitants de les Terres de l’Ebre.

Aquest centre fou inaugurat el 1976 i des de llavors s’han anat executant remodelacions diverses que han intentat adaptar-lo a les necessitats del territori. Durant les darreres dĆØcades, l’augment de la complexitat i la incorporaciĆ³ de noves prestacions ha fet que la necessitat de nous espais sigui constant i ha originat un estat permanent de canvis. A les necessitats assistencials cal afegir-hi les derivades de l’activitat docent i de recerca. L’hospital Ć©s centre docent de la URV i de la FundaciĆ³ Doctor Ferran, dedicada a la recerca biomĆØdica. Aquestes dues entitats i l’activitat que generen comporta la demanda de mĆ©s espais.

L’hospital estĆ  situat sobre un talĆŗs, a uns 30 metres de desnivell i el trobem envoltat de muralles medievals. AixĆ² fa que qualsevol projecte d’ampliaciĆ³ estigui supeditat al manteniment dels elements patrimonials que formen part del llegat histĆ²ric del territori. A la vegada, la seva ubicaciĆ³ comporta greus problemes d’accĆ©s de molt difĆ­cil soluciĆ³ o millora.

Recentment, la Generalitat ha anunciat la construcciĆ³ de nous edificis que han de substituir els actuals hospitals de l’Institut CatalĆ  de la Salut: Hospital Trueta de Girona, Hospital Joan XXIII de Tarragona, Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona… per quĆØ hem de ser diferents?.

La soluciĆ³ que reclamem Ć©s la mateixa que s’ha adoptat en altres territoris, no podem ser novament discriminats pel fet de ser-ne pocs, tot i tenir les mateixes necessitats.

A les Terres de l’Ebre hi ha un ampli consens en reclamar la construcciĆ³ d’un nou hospital que modernitzi, ampliĆÆ i millori els serveis de l’hospital “Verge de la Cinta” i que, a la vegada, resolgui els greus problemes d’accessibilitat que tĆ© l’actual ubicaciĆ³. Un hospital que sigui de titularitat pĆŗblica, de gestiĆ³ directa al 100%, integrat a l’ICS i que potenciĆÆ, tambĆ©, l’atenciĆ³ primĆ ria.

Estem a favor de invertir el necessari per a que l’actual hospital pugui seguir desenvolupant la seva tasca de la millor manera possible, perĆ² no estem d’acord en inversions que considerem eventuals i que no resolen les actuals i futures problemĆ tiques derivades dels reptes que comporta l’atenciĆ³ sanitĆ ria del segle XXI i que hipotequen la futura construcciĆ³ d’un nou hospital referent a les nostres terres.

Des de La Plataforma per un nou hospital de les Terres de l’Ebre, amb el suport ciutadĆ , associacions, forces polĆ­tiques i municipis manifestem la voluntat de fer arribar aquest manifest a totes les entitats i organismes territorials a fi d’assolir el seu recolzament en aquesta demanda.

Terres de l’Ebre, Dissabte 12 de febrer de 2022