El fĆ rmac desenvolupat per Moscou tĆ© una eficĆ cia del 92%, però BrusselĀ·les diu que no preveu per ara incloure’l a les compres centralitzades.
La vacuna desenvolupada per Rússia podria ser la següent a la llista de fà rmacs autoritzats a la UE contra la Covid.
L’AgĆØncia Europea del Medicament ha comenƧat a estudiar l’habilitació de la vacuna russa Sputnik V. Ho fa amb el procediment abreujat, Ć©s a dir, per la via rĆ pida, per mirar de tenir resultats com mĆ©s aviat millor.
El regulador europeu ha pres la decisió arran dels resultats dels estudis en laboratori i en adults tractats amb la vacuna, que és efectiva en el 92% dels casos, segons els seus promotors i els resultats publicats a la prestigiosa revista The Lancet, la més important de medicina a escala global.
BrusselĀ·les es veu tambĆ© pressionada per comprar l’Sputnik per estats membres com Hongria i EslovĆ quia, que ja n’han comenƧat a rebre dosis.
La RepĆŗblica Txeca tindrĆ les primeres vacunes russes a finals de marƧ. I Ćustria i Dinamarca han anunciat que cooperaran amb Moscou per fabricar i distribuir futures vacunes adaptades a les variants dels virus, una decisió que ha obert una escletxa en la polĆtica de compra de vacunes de la UE.
BrusselĀ·les no preveu per ara incloure-la a les compres centralitzades
Malgrat que l’EMA hagi comenƧat a avaluar en temps real la seguretat, eficĆ cia i qualitat del fĆ rmac, la Comissió Europea ha afirmat que “actualment” no estĆ en contacte amb les autoritats russes per incloure l’Sputnik V a les compres centralitzades de la UE.
El portaveu principal, Eric Mamer, ha afegit que en cas que l’EMA autoritzi la vacuna, “no hi ha cap obligació per a la CE d’incloure-la a la nostra llista”.
l’hora d’arribar a acords amb les farmacĆØutiques per distribuir una vacuna, l’executiu de BrusselĀ·les va posar com a condició que es fabriquĆ©s en territori comunitari, cosa que no passa amb l’Sputnik. La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, va alertar que caldria “fer inspeccions dels centres de producció” per garantir que es compleixin els estĆ ndards de seguretat europeus.
RĆŗssia ha dit que en pot distribuir 50 milions de dosis a Europa a partir del juny.
La UE tƩ lligada la compra de 6 vacunes
La UE ha autoritzat les vacunes de Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca. EstĆ previst que l’11 de marƧ l’EMA pugui donar llum verda a la de Johnson & Johnson, que porta el nom de Janssen i amb la qual BrusselĀ·les tĆ© tancat un contracte de compra. TambĆ© tĆ© lligats contractes ambCureVac, la vacuna de la qual ja s’estĆ revisant, i Sanofi, que no podrĆ acabar els assajos clĆnics aquest any.
A banda, s’estan negociant acords amb Novavax, amb la vacuna que tambĆ© s’estĆ estudiant, i Valneva.