Per una sanitat pública, universal i de qualitat

El Govern ordena un confinament municipal de deu dies després de Reis

El Govern ordena un confinament municipal de deu dies després de Reis

Les noves restriccions arrencaran el 7 de gener, el comerç no essencial tancarà els caps de setmana i l’escola es reprendrà, com estava previst, l’11 de gener

El creixement sense treva de la pandèmia ha abocat el Govern a anunciar deu dies d’aturada social a Catalunya a partir del 7 de gener, l’endemà del dia de Reis. El Procicat ha aprovat que a partir d’ara el confinament passi a ser municipal cada dia de la setmana, que els caps de setmana tanquin tots els comerços que no són essencials i que durant tot aquest període no puguin obrir els locals comercials de més de 400 metres quadrats, és a dir, els centres comercials hauran de tancar. No es prenen noves restriccions en l’àmbit de la restauració ni de la cultura, que seguiran com fins ara, i l’escola començarà, com estava previst, l’11 de gener.

Pel que fa a l’activitat esportiva, tancaran gimnasos, pavellons i centres esportius i només estarà permès l’esport a l’aire lliure, mentre que també se suspenen les activitats extraescolars i només es podran realitzar aquelles que es facin amb el grup de convivència de l’escola. El toc de queda es mantindrà a les deu de la nit com fins ara. Amb les noves restriccions anunciades al conjunt del país fins al 18 de gener, decauen les mesures específiques del Ripollès i la Cerdanya. De la mateixa manera, deixa ser efectiva l’equiparació comarcal de l’Alt Urgell i Andorra.

Les noves restriccions impliquen que durant el confinament municipal només es podrà anar a una altra localitat per motius laborals o de salut, però no es podrà anar a segones residències ni a visitar familiars, unes excepcions que sí que estaven vigents durant el confinament comarcal fins ara. Pel que fa al comerç no essencial que tancarà el cap de setmana, la mesura no afecta a perruqueries. Tot plegat entrarà en vigor just després de Reis, amb la qual cosa es manté que la nit de Reis el toc de queda començarà a les 11 de la nit i que el dia 6 encara es permetran trobades de màxim deu persones de fins a dues bombolles, així com els desplaçaments per anar a visitar familiars.

“Hem de reduir encara més la interacció social. El virus no ens dona treva i hem de frenar els contagis i la tendència a l’alça”, ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha subratllat que a hores d’ara s’està en xifres de 2.500 contagis diaris i més de 17.000 a la setmana. A més, en aquests moments hi ha 2.084 persones ingressades.

Si les noves mesures no entren en vigor fins al dia 7 és perquè, ha argumentat, el Govern intenta buscar equilibris i “donar aire” a les necessitats econòmiques dels sectors afectats en les jornades prèvies a Reis, com ara el comercial, i les necessitats socials, que implica celebrar la festivitat del dia 6. Vergés ha avançat que el Govern està treballant en un nou paquet de mesures per ajudar els sectors afectats.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha precisat que s’actua de forma contundent durant aquests deu dies tenint present que els indicadors encara no recullen els efectes de les flexibilitzacions de Nadal i que encara queda la jornada de Reis. En aquests moments, la pandèmia creix a un ritme del 4% diari i en els darrers 15 dies s’ha incrementat en un 27% les persones ingressades per Covid-19 -en la darrera setmana, un 16%-.

Argimon ha subratllat que es busca “frenar el ritme de país” no per reduir xifres, sinó per aturar-les. “No som Alemanya, França o Holanda i tenim la situació econòmica que tenim. Anem a frenar el creixement”, ha advertit tot admetent que les restriccions anunciades “no són les mesures que hauria volgut” i que “caldrà veure si seran suficients”.

Continua llegint