Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

Infermeria i la vocaciĆ³ low cost

RedacciĆ³: ā€“ Jordi Lopez

Fa 20 anys que soc infermer i tot i que infermeria no va ser la carrera que vaig triar en primera opciĆ³ amb el temps he arribat a estimar aquesta professiĆ³ de tal manera que no mā€™imagino treballant dā€™una altra cosa. Durant aquests 20 anys he passat per nombroses experiĆØncies, algunes de realment desagradables perĆ² tambĆ© per experiĆØncies meravelloses que et fan sentir que anar a treballar cada dia val realment la pena. Pel camĆ­ mā€™he creuat amb companyes increĆÆbles amb una gran personalitat i professionalitat de les que he intentat aprendre tot el que he pogut. I Ć©s des de lā€™experiĆØncia dā€™aquests anys i per totes les companyes que he conegut que mā€™animo a escriure aquest article.

Crec que les infermeres som un colĀ·lectiu Ćŗnic en el sentit de que fem de la paraula CUIDAR la nostra bandera. Nosaltres cuidem, donem qualitat de vida, curem i ho fem donant tot el que tenim a dins. Els meus pacients em diuen que aquesta professiĆ³ nomĆ©s sā€™entĆ©n des de la vocaciĆ³ i no hi puc estar mĆ©s dā€™acord. El problema perĆ² Ć©s quan aquest argument lā€™utilitzen des de lā€™AdministraciĆ³ per justificar unes retribucions i tracte al personal totalment deficients ja que desvirtua el significat de la paraula vocaciĆ³.

Lā€™exemple mĆ©s proper i clar ha vingut amb la pandĆØmia de la COVID-19 quan les infermeres ens hem trobat, juntament amb la resta de companys de la sanitat, al capdavant de la lluita contra aquest virus en unes condicions lamentables (sense EPIS, amb protocols canviants cada poques hores i encara arrossegant les retallades de personal de la crisi econĆ²mica del 2009) i amb un reconeixement nomĆ©s de cara a la galeria dels nostres governants.Ā  Si que Ć©s veritat que ens varen donar una coronopaga classista i molts aplaudiments hipĆ²crites per part dels nostres dirigents quan lā€™autĆØntic reconeixement hauria dā€™haver passat per una taula de negociaciĆ³ per revertir les retallades i dignificar el sou i les condicions laborals de tot el colĀ·lectiu de la sanitat. Prou de contractes precaris, prou dā€™infraestructures obsoletes, prou de sobrecĆ rrega de treball que repercuteix en el professional i en el pacient, prou de sous per sota de la mitja dels paĆÆsos en els que els nostres polĆ­tics es volen emmirallar nomĆ©s per al que els interessa.

Tot i aixĆ² quan la consellera de la sanitat va fer una crida per a que infermeres sā€™apuntessin com a voluntĆ ries a la campanya de vacunaciĆ³ nosaltres, donant un exemple de consciĆØncia social i de compromĆ­s amb el paĆ­s ens hi vam bolcar de tal manera que allĆ  on en necessitaven 500 ens hi vam apuntar mĆ©s de 3000 sense preguntar ni lā€™on, elĀ quan i, molt important, ni el quant. AquĆ­ molta gent em titllarĆ  dā€™interessat, de poc solidari i de moltes altres coses mĆ©s. Si dic que una infermera fora del seu horari laboral cobra per hora 17,2ā‚¬ bruts segur que molta gent es posarĆ  les mans al cap i considerarĆ  que Ć©s mĆ©s que suficient o, fins i tot, excessiu.

Sā€™hauria de tenir en conta que el preu dā€™una hora extra Ć©s molt superior a aquests 17,2ā‚¬ bruts que ens ofereixen i quan ho qĆ¼estiones a lā€™administraciĆ³ et venen amb la paraula vocaciĆ³ per tapar-se les vergonyes. NomĆ©s dirĆ© que lā€™hora de vocaciĆ³ del metge (hores extres desprĆØs de la vaga de Metges del 2018) es paga a 48ā‚¬/hora perquĆØ es van fer valer. Lā€™hora dā€™un mecĆ nic o dā€™un lampista per posar altres exemples va per sobre dels 35ā‚¬/hora perquĆØ es fan valer. En canvi a infermeria ens paguen aquests 17,2ā‚¬ i ens reconeixen que som molt vocacionals per no dir directament que ens estan prenent el pĆØl.

La nostra professiĆ³, vocaciĆ³ i dedicaciĆ³ ens les han reconegut entre dā€™altres els per sempre recordats Carles Capdevila i Pau DonĆ©s en diferents articles i entrevistes. Ells creien en nosaltres ara falta que ho fem tambĆ© nosaltres i reivindiquem que seā€™ns tracti i valori com mereixem.

Soc infermera, estimo la meva professiĆ³ perĆ² la vocaciĆ³ no paga factures.