Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

1 de Maig 2021

La Taula sindical de Catalunya (CGT, IAC, CO.BAS, CNT, COS, SO), Ā tal i com es va fer lā€™any passat, torna a convocar des del sindicalisme combatiu un primer de maig unitari. EstĆ  prevista la convocatĆ²ria de mobilitzaciĆ³ descentralitzades a tot el paĆ­s i, a Barcelona, a la coneguda com a ā€œPlaƧa del Cinc dā€™Orusā€ ( Passeig de GrĆ cia-Diagonal) a les 17h.

La Taula sindical de Catalunya ha consensuat el manifest adjunt que reivindica: derogaciĆ³ de les reformes laborals i delĀ pacte de Toledo, renda bĆ sica universal i llei dā€™estrangeria; reducciĆ³ de la jornada laboral i repartiment del treball; fi dels desnonaments; serveis pĆŗblics 100% i transiciĆ³ ecolĆ²gic. El manifest unitari fa una cridaĀ a la participaciĆ³, lā€™organitzaciĆ³ i a la participaciĆ³ conjunta des de la lluita social i sindical de la classe treballadora.

 

Manifest unitari Taula Sindical de Catalunya

DĆØcades de capitalisme neoliberal han deixat la classe treballadora en una situaciĆ³ lĆ­mit. La taxa de temporalitat de lā€™estat espanyol Ć©s la mĆ©s elevada de la UE (26%), el 2019 una de cada tres persones assalariades va tenir, almenys, 3 contractes temporals. 5,5 milions de persones estan treballant a temps parcial menys hores de les que voldrien. Lā€™atur en persones de menys de 25 anys Ć©s del 40%, el mĆ©s alt de la UE. I, com no, aquest escenari es ceba en les dones, que representen el 74% dels contractes a temps parcial.

Les darreres reformes laborals han permĆØs la destrucciĆ³ de drets i condicions laborals, pĆØrdues de convenis colĀ·lectius, acomiadaments i precaritzaciĆ³ general de la poblaciĆ³.

Mentrestant, el preu del lloguer ha crescut exponencialment els darrers anys a Catalunya i molt mĆ©s a les principals ciutats, fent que el nĆŗmero de persones que treballen en situaciĆ³ de pobresa no pari de crĆ©ixer, com tambĆ© creixen els beneficis empresarials i financers.

Lā€™estafa de la crisi financera segueix produint estralls 12 anys desprĆ©s, desprĆ©s de modificar lā€™art. 135 de la ConstituciĆ³ per prioritzar el deute a la banca, ara assumint formalment com a deute pĆŗblic els 35.000 milions dā€™euros del parc immobiliari de la SAREB, abonat per lā€™estat a bancs i caixes.

Lā€™Estat envia els seus cossos repressius (policia, guĆ rdia civil mossos dā€™esquadra, ertzaintza, guĆ rdia urbana) a fer fora milers de famĆ­lies amb violĆØncia per garantir el dret dels grans tenidors a especular amb les nostres vides.

Aquest darrer any la pandĆØmia sanitĆ ria ha evidenciat el cĆ ncer que suposen les la falta de sobirania farmacĆØutica i les externalitzacions i privatitzacions de serveis pel conjunt de la poblaciĆ³. Bona part dels anomenats ā€œfons europeus de recuperaciĆ³ā€ seran en forma de deute que caldrĆ  comenƧar a retornar des del 2023 posant altre cop els serveis pĆŗblics en el punt de mira de la distĆ²pia neoliberal en que ens estem endinsant.

PerĆ² responem:

Com no pot ser dā€™una altra forma lā€™olla social fa senyals dā€™estar a punt dā€™esclatar. Les protestes per la repressiĆ³ contra Pablo Hasel canalitzen lā€™empipament general existent contra la repressiĆ³, sigui a artistes, sindicalistes o lluitadors socials. Els sindicats combatius segueixen creixent i generant mĆ©s conflicte a empreses i sectors productius, no nomĆ©s frenant a la patronal sinĆ³ fent-la retrocedir mĆ©s sovint. La lluita feminista consolida organitzaciĆ³ i mobilitzaciĆ³ contra el patriarcat de forma potent. El moviment per lā€™habitatge segueix marcant exemple de resistĆØncia i victĆ²ries per tots i totes. Lā€™antifeixisme i solidaritat antirepressiva agrupa organitzacions i colĀ·lectius de forma diversa i plural.

  • Des de la Taula sindical de Catalunya exigim governi qui governi per aquest primer de maig de 2021:
  • DerogaciĆ³ total i completa de les Reformes Laborals del PSOE y PP. La clau de la precarietat.
  • No al pacte de Toledo ni a noves retallades en matĆØria de pensions. No a fons privats, si a pensions pĆŗbliques i mĆ­nima 1080ā‚¬ als 65 anys
  • Renda bĆ sica universal dā€™emergĆØncia social per garantir que hi accedeix tothom qui ho necessiti, Increment del SMI a 1300ā‚¬.
  • ReducciĆ³ de la jornada laboral a 30 hores, repartiment de tots els treballs
  • ƚs social de la totalitat dels immobles de la SAREB. Fem nostres les reclamacions del moviment de lā€™habitatge en aquest Ć mbit. ProhibiciĆ³ desnonaments sense
  • alternativa.
  • Sanitat, dependĆØncia i educaciĆ³ pĆŗblics 100%, prou finanƧar concertada, prioritzar lā€™atenciĆ³ primĆ ria
  • PlanificaciĆ³ publica i participativa urgent per la transiciĆ³ ecolĆ²gica i energĆØtica que impedeixi lā€™extinciĆ³
  • DerogaciĆ³ de la llei dā€™estrangeria i tancament dels CIEā€™s.

En aquest context de lluites hem dā€™incrementar tant els espais de coordinaciĆ³ com dā€™enfortiment mutu per poder colpejar amb mĆ©s forƧa. Fem una crida a:

  • Les nostres afiliacions aĀ  participarĀ  enĀ  aquellsĀ  colĀ·lectiusĀ  anticapitalistesĀ  iĀ  socials que considerin. A unir les nostres mans, doncs la lluita sindical i social sĆ³n part de la mateixa lluita.
  • A la classe treballadora catalana: A organitzar-se cadascĆŗ/una enĀ  elĀ  sindicat combatiu que consideri. Aquesta Ć©s la clau que permetrĆ  que les lluites obreres segueixin creixent i fent retrocedir la precarietat que ens ofega. No hi ha capĀ  altra forma que nosaltres mateixes.
  • A les organitzacions i moviments socials: A centrar-nos en les nostres coincidĆØncies i participar conjuntament tant en les manifestacions de lā€™1 de maig com en tot combat coordinat contra la xacra que atempta contra les nostres vides: el capitalisme.

VISCA LA CLASSE TREBALLADORA! VISCA Lā€™1 DE MAIG!