Per una sanitat pública, universal i de qualitat

Avís als ciutadans d’entre 47 i 62 anys: Has d’escollir la pensió de jubilació

El Govern, la patronal i els sindicats han signat aquest dijous, 1 de juliol, el nou acord per al sistema de pensions a Espanya. De fet, les retribucions de jubilació són una de les qüestions que la Unió Europea exigia canvis al nostre país des de fa molts anys. Després d’aquest primer pas, s’obrirà —especialment després de l’estiu— el temps per concretar amb detall nous mecanismes que canviaran les jubilacions.

Una de les novetats que hauran de materialitzar-se des d’ara i fins al 15 de novembre és l’anomenat mecanisme d’equitat intergeneracional. Què vol dir això i quins efectes tindrà? Doncs bé, es tracta d’una nova regla dirigida a la generació del ‘baby boom’. Ens referim a les persones nascudes a Espanya des de finals dels anys 50 fins a la dècada dels 70, aproximadament.

Un avís a la generació del ‘baby boom’: o menys pensió o treballar «una mica més»

Es tracta, aproximadament, de la cohort d’edat que inclou a les persones que, ara, tenen entre 47 i 62 anys. Aquesta generació, tal com el seu nom indica, té un volum superior als seus anteriors i posteriors, cosa que implica que, quan arribi a l’edat de jubilació, incrementarà la despesa. Aquest és el principal obstacle a mitjà termini que el Govern vol sortejar, i vol fer-ho mitjançant aquest nou mecanisme.

L’Executiu ja té una idea i es posa com a límit el 15 de novembre per negociar-la amb sindicats i organitzacions patronals. El projecte de Govern passa perquè la generació del ‘baby boom’, arribada l’edat legal de jubilació, triï entre dues opcions. Primer, o un ajust «moderat» de la seva pensió, o bé «treballar una mica més», segons ha detallat el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, en declaracions a TVE.

D’aquesta manera, es pretén que la generació de ‘baby boomers’ assumeixi «una mica de l’esforç» que s’ha de fer per moderar la despesa en pensions. Serà aquesta cohort d’edat la que assumeixi, doncs, les conseqüències que es tracti d’un segment demogràfic molt ample. En definitiva, els tocarà escollir si treballen més o si cobren menys de pensió, segons ha anticipat el ministre Escrivà.

El mateix ministre ha volgut abaixar qualsevol alarma aclarint que es tractaria de retallades moderades en les pensions. «És un ajust força moderat, no veuran minvada la seva pensió i podran triar entre un ajust petit en la seva pensió o alternativament podrien treballar una mica més», ha dit Escrivà. «Tenim encara de concretar els detalls», ha reconegut el titular de Seguretat Social, que posa com a límit el 15 de novembre.

L’objectiu global de la reforma del sistema de pensions que acaba d’iniciar el Govern és acostar l’edat real de jubilació a la legalment establerta. Per això, aquest 1 de juliol s’ha signat una primera onada de canvis que es complementaran a la tardor, quan la nova llei es tramiti a les Corts. Les reformes signades aquest dijous, un cop fets els tràmits de Congrés i al Senat, podrien entrar en vigor l’any 2022.

Ampliació del període de càlcul de la pensió

Alhora, el ministre de Seguretat Social s’ha referit a la reforma del període de càlcul de la pensió, que vol fer-se l’any 2022. Escrivà ha recordat que es podran descartar els pitjors anys de cotització, de manera que ha descartat que la reforma perjudiqui les quanties de les pensions a Espanya. Sembla clar, doncs, que el Govern ha iniciat un capítol de reformes profundes referent al sistema de pensions.

FONT: catalunyadiari