Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

Un menysteniment a sanitat i a la salut.

Un menysteniment a sanitat i a la salut.

COMUNICAT DE PREMSA

El pla sectorial dā€™universitats (curs 21/22) per emergĆØncies associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc suposa un relaxament de les mesures preventives a les universitats amb un increment de la presencialitat de lā€™estudiant (fins al 70% de presencialitat) i sense lā€™adopciĆ³ de noves mesures.

La IAC exigeix al PROCICAT que intervingui i impedeixi la implementaciĆ³ dā€™aquest pla sectorial, aixĆ­ com dels plans de contingĆØncies de cada universitat basats en aquesta proposta irresponsable.

En lā€™actual situaciĆ³ pandĆØmica, amb les UVI a punt de saturaciĆ³, les vacances del sector sanitari en risc, els tocs de queda municipal i lā€™alt nivell dā€™afectaciĆ³
que estĆ  afectant a la poblaciĆ³ que, per edat, Ć©s majoritĆ ria a la comunitat universitĆ ria, suposa un menysteniment de la salut i del personal sanitari que sā€™esforƧa per lluitar contra la pandĆØmia.

Aquest pla sectorial, que Ć©s proposa des del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), forma part de la pressiĆ³ que sā€™estĆ  exercint des de ā€œLa AcadĆØmiaā€ pel retorn, a la prĆ ctica, a la plena presencialitat a les universitats. El 70% de presencialitat suposa, a la prĆ ctica, una presencialitat als campus superior, fins hi tot, que en perĆ­odes prepandĆØmics.

Aquest retorn a la presencialitat, al marge dā€™unes mesures de protecciĆ³ dels contagis reals, respon als interessos dā€™una part concreta de la comunitat universitĆ ria, perĆ² en cap cas respon als interessos del conjunt de la societat: el risc de convertir les universitats en un focus de propagaciĆ³ de la pandĆØmia Ć©s inassumible.

Tant la ResoluciĆ³ SLT/2147/2021, de 8 de juliol, com la SLT/2331/2021, de 20 de juliol de salut (Gen.cat) disposen una mĆ xim de presencialitat del 50% de lā€™estudiantat; no sā€™entĆ©n doncs com, amb les actuals crides a la prudĆØncia, el pla sectorial del 21 de juliol proposi un 70%.

Aquest pla sectorial proposa una distĆ ncia de seguretat entre persones de 1,5m, excepte a les aules (el lloc on el contacte es pot allargar mĆ©s temps), on el criteri serĆ  del 70% de lā€™aforament. Aquest 70% de presencialitat suposa que, ni tant sols, es podrĆ  separar lā€™estudiantat cadira si, cadira no. Recordem que, a les aules dā€™ensenyament teĆ²rica, amb una aforament del 50% Ć©s pot assegurar tant sols una distĆ ncia entre persones deā€¦ 40cm! La proposta del 70% significa que, els estudiants, estaran colze a colze, durant totes les classes, com a mĆ­nim per la seva dreta o esquerre: trencant bombolles i amb una rotaciĆ³ continua de companys de classe.