Per una sanitat pública, universal i de qualitat

8 M 2022

8 M 2022

Posted By: Berta 

Aquest 8 de març de 2022, reviu en gran part les formes clàssiques de mobilització de protesta pel Dia de la Dona Treballadora. Jornada que es va veure afectada per la crisi sanitària de la covid-19 els anys 2020 i 2021.

Catac-cts/iac dona suport i crida a la participació en totes les propostes de mobilització pacífica, convocades arreu del territori de Catalunya en suport del ja conegut 8M.

La sanitat és un sectors dels més feminitzats de Catalunya on més del 75% de les treballadores som dones. La COVID-19, tot i que en un primer moment semblava que afectava tothom per igual, ha posat de relleu de nou que les desigualtats socials produeixen diferències tant en la vulnerabilitat (la possibilitat d’infectar-se) com en la severitat (la complicació de la patologia), i ha aportat dades que evidencien aquesta diferent incidència segons categoria professional, sexe, edat o riquesa de l’entorn.

La COVID-19 ha mostrat la interconnexió de la salut amb tots els àmbits de la vida i com les desigualtats socials, i també de gènere, afecten la salut de les persones, tensant al personal sanitari, a uns extrems mai pensats, dins d’un sistema infradotat , històricament, de recursos laborals i econòmics.

EN L’ÀMBIT SANITARI AIXÒ ES TRADUEIX EN :

– Evitar la infradotació pressupostària crònica de la Sanitat.

– Que els recursos públics siguin efectivament públics, res d’externalitzacions, subcontractacions, o subvencions a la privada, que ja han mostrat com no només encareixen el servei per la pèrdua de diners en els traspassos, sinó que a més poden arribar a ser, i en tenim casos, nius de corrupció.

– Ara mateix l’equitat sanitària davant desigualtats en salut, seria aportar més recursos allà on hi ha més necessitats, és a dir, tenir ara mateix més recursos d’atenció primària, rastrejadors, etc, on hi ha més contagis o risc dels mateixos.

– Fomentar unes polítiques que afavoreixin la formació del personal sanitari i una posterior retenció d’aquest potencial humà i intel·lectual, amb sous i condicions laborals més justes.

Recull de mobilitzacions convocades per la diada del proper 8 de març de 2022, dia internacional de la dona treballadora.

 • 6M, Girona: jornada de lluita
  11:00, Ateneu popular Salvador Catà, plaça Josep Pla
 • 8M, Barcelona: manifestació
  18:00, plaça Universitat
 • 8M, Girona: manifestació
  18:00, plaça U d’Octubre
 • 8M, Lleida: manifestació
  18:00, plaça Ricard Vinyes
 • 8M, Tarragona: manifestació
  19:00, plaça Imperial Tàrraco
 • 8M, Tortosa: manifestació
  19:00, plaça Barcelona