Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

8 M 2022

Posted By: BertaĀ 

Aquest 8 de marƧ de 2022, reviu en gran part les formes clĆ ssiques de mobilitzaciĆ³ de protesta pel Dia de la Dona Treballadora. Jornada que es va veure afectada per la crisi sanitĆ ria de la covid-19 els anys 2020 i 2021.

Catac-cts/iac dona suport i crida a la participaciĆ³ en totes les propostes de mobilitzaciĆ³ pacĆ­fica, convocades arreu del territori de Catalunya en suport del ja conegut 8M.

La sanitat Ć©s un sectors dels mĆ©s feminitzats de Catalunya on mĆ©s del 75% de les treballadores som dones. La COVID-19, tot i que en un primer moment semblava que afectava tothom per igual, ha posat de relleu de nou que les desigualtats socials produeixen diferĆØncies tant en la vulnerabilitat (la possibilitat dā€™infectar-se) com en la severitat (la complicaciĆ³ de la patologia), i ha aportat dades que evidencien aquesta diferent incidĆØncia segons categoria professional, sexe, edat o riquesa de lā€™entorn.

La COVID-19 ha mostrat la interconnexiĆ³ de la salut amb tots els Ć mbits de la vida i com les desigualtats socials, i tambĆ© de gĆØnere, afecten la salut de les persones, tensant al personal sanitari, a uns extrems mai pensats, dins dā€™un sistema infradotat , histĆ²ricament, de recursos laborals i econĆ²mics.

EN Lā€™Ć€MBIT SANITARI AIXƒ ES TRADUEIX EN :

ā€“ Evitar la infradotaciĆ³ pressupostĆ ria crĆ²nica de la Sanitat.

ā€“ Que els recursos pĆŗblics siguin efectivament pĆŗblics, res dā€™externalitzacions, subcontractacions, o subvencions a la privada, que ja han mostrat com no nomĆ©s encareixen el servei per la pĆØrdua de diners en els traspassos, sinĆ³ que a mĆ©s poden arribar a ser, i en tenim casos, nius de corrupciĆ³.

ā€“ Ara mateix lā€™equitat sanitĆ ria davant desigualtats en salut, seria aportar mĆ©s recursos allĆ  on hi ha mĆ©s necessitats, Ć©s a dir, tenir ara mateix mĆ©s recursos dā€™atenciĆ³ primĆ ria, rastrejadors, etc, on hi ha mĆ©s contagis o risc dels mateixos.

ā€“ Fomentar unes polĆ­tiques que afavoreixin la formaciĆ³ del personal sanitari i una posterior retenciĆ³ dā€™aquest potencial humĆ  i intelĀ·lectual, amb sous i condicions laborals mĆ©s justes.

Recull de mobilitzacions convocades per la diada del proper 8 de marƧ de 2022, dia internacional de la dona treballadora.

  • 6M, Girona: jornada de lluita
    11:00, Ateneu popular Salvador CatƠ, plaƧa Josep Pla
  • 8M, Barcelona: manifestaciĆ³
    18:00, plaƧa Universitat
  • 8M, Girona: manifestaciĆ³
    18:00, plaƧa U dā€™Octubre
  • 8M, Lleida: manifestaciĆ³
    18:00, plaƧa Ricard Vinyes
  • 8M, Tarragona: manifestaciĆ³
    19:00, plaƧa Imperial TƠrraco
  • 8M, Tortosa: manifestaciĆ³
    19:00, plaƧa Barcelona