Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

IAC 8M: comunicat 2022

Els darrers anys, el 8 de marƧ ha agafat una dimensiĆ³ massiva i les reivindicacions feministes abasten els Ć mbits de les nostres vides. Denunciem la feminitzaciĆ³ i la manca de reconeixement de les cures, la precarietat laboral de les dones, les violĆØncies masclistes estructurals i les desigualtats a les llars, llocs de treball, institucions i tots els altres llocs. El feminisme ha guanyat forƧa a molts Ć mbits de la societat, perĆ² no ens podem conformar en una presĆØncia del feminisme en els debats pĆŗblics innĆ²cua o amb lleis que introdueixen millores molt petites en termes dā€™igualtat mentre es mantenen les polĆ­tiques neoliberals. Ens cal avanƧar en tots aquells aspectes estructurals que ens buiden de drets i ens condemnen a la desigualtat.

Les dones cobrem menys i treballem mĆ©s. Lā€™escletxa salarial Ć©s del 22,2%[1] . Aquest Ć©s un indicador que mesura una desigualtat que tĆ© molts orĆ­gens i moltes conseqĆ¼ĆØncies. Les dones tenen feines mĆ©s precĆ ries i mĆ©s contractes de mitja jornada. La discriminaciĆ³ patriarcal en el mĆ³n laboral es repeteix, ampliada, en els Ć mbits socials. Lā€™escletxa de les pensions de jubilaciĆ³ Ć©s encara mĆ©s gran, amb la xifra abismal dā€™un 41%. Patim una taxa de pobresa mĆ©s alta, que arriba al 27,9%. Ā Les dones som les encarregades de fer tasques essencials per la vida de les persones i pel funcionament de la societat en el seu conjunt, aquelles que anomenem tasques de cura. Tenim una major presĆØncia en la sanitat, lā€™educaciĆ³, lā€™atenciĆ³ a la gent gran i als serveis sociosanitaris i amb una dedicaciĆ³ en temps i en cĆ rrega mental molt desigual dins de les llars. I aixĆ² no es trasllada en un reconeixement social sinĆ³ en una desigualtat.

Ens trobem en una etapa de rescat del capital, en quĆØ els estats han mobilitzat grans quantitats dā€™ajudes per a salvar les grans empreses i re-establir els seus beneficis. La resposta als problemes de la poblaciĆ³ ha estat minsa, nulĀ·la i, fins i tot, repressiva. I les dones patim mĆ©s totes les problemĆ tiques socials. Lā€™encariment de lā€™energia i del cost de la vida en general, es tradueix en una major pobresa energĆØtica, i hem de fer mans i mĆ nigues per tirar endavant les nostres llarsĀ  mentre lā€™espoliaciĆ³ per part de les grans empreses queda intacte. Els interessos dels bancs tambĆ© prevalen quan cada dia desnonen a tantes famĆ­lies, amb les dones al capdavant, que no poden pagar lloguers desorbitats. Les dones sense papers, per culpa de la llei dā€™estrangeria, ho tenen mĆ©s complicat.

El govern de lā€™estat espanyol, que sā€™anomena a ell mateix ā€œprogressistaā€, ha decidit pactar amb la patronal i la dreta i deixar gairebĆ© intacta la reforma laboral del 2012, que va precaritzar profundament els drets laborals. Les dones hem estat les primeres a ser acomiadades i les que tenim contractes mĆ©s precaris i estem en pitjors convenis laborals, i no sā€™han derogat aquells aspectes mĆ©s nocius que ens afecten especialment com sĆ³n, el cost dā€™acomiadament i els contractes de temporada i de substitucions. Tampoc es modifica la subcontractaciĆ³, que Ć©s un dels fenĆ²mens que mĆ©s precaritza el treball femenĆ­, amb empreses multiserveis amb condicions de treball i salaris nefastos. Tampoc sā€™ha avanƧat en lā€™equiparaciĆ³ dels drets de les treballadores domĆØstiques. Per enguany tambĆ© sā€™espera que una reforma de les pensions que empobrirĆ  la classe treballadora i que serĆ  masclista, perquĆØ perjudicarĆ  especialment a les dones. Volen ampliar els anys de cotitzaciĆ³ per al cĆ lcul de les pensions perjudicant les carreres laborals mĆ©s curtes, que sĆ³n majoritĆ riament les de les dones.

La lluita feminista per la millora i lā€™emancipaciĆ³ de les dones treballadores en la que sā€™engloba la IAC no deixa de banda cap dels aspectes del sistema capitalista, patriarcal i racista que ens oprimeix.

Secretaria de la dona de la IAC, 2 de marƧ de 2022

[1] Dades extretes de: La situaciĆ³ de desigualtat salarial a Catalunya entre homes i dones. Generalitat de Catalunya.

8 M 2022