Per una sanitat pública, universal i de qualitat

Reflexions d’un dia de vaga

Posted By: Berta 

Sona el despertador com cada matí, em llevo del llit amb la inèrcia del que fa el mateix cada dia de la setmana, llevat caps de setmana i festius clar, per iniciar la rutina, avui però no és un dia de cada dia. Avui hi ha vaga al sistema sanitari. Llegeixes els diaris i mires la televisió i veus que els mitjans d’informació només posen el focus en la vaga de facultatius. La incultura o desinformació, deliberada o no, d’aquest medis realment és sorprenent. Milers i milers de treballadores del sistema sanitari català tant del sector públic com del privat estan cridats a la vaga però sembla que només existeixen els metges. Hom s’imagina un dia en el que auxiliars administratius, administratius, zeladors, personal de neteja, personal TCAI, personal d’infermeria, personal de manteniment, de cuina,… fessin una vaga salvatge, us imagineu anar a l’hospital i que només hi hagués personal mèdic? O al CAP? Potser així d’una vegada es trencaria el concepte jeràrquic piramidal on el metge és a la cúspide per sobre dels altres, potser així d’una vegada es veuria que la relació és lineal i que tothom té importància i cabuda en el sistema sanitari actual. Fet i la fi som companys tots!

Tot i així em preparo per a un dia de vaga per protestar per les condicions laborals que tenim, per la manca d’infraestructures i de personal i per la vergonyosa proposta de 3er Acord per al personal de l’ICS que l’empresa ha posat sobre la taula.

I és que CATAC CTS a part de reclamar una sanitat 100% pública i de qualitat (sense ingerències de la privada) i un únic conveni per a totes les persones que treballem per a la sanitat pública, està negociant les condicions laborals que durant els propers anys regiran les condicions laborals i econòmiques del personal de l’ICS.

Per aquestes raons entre d’altres (reversió de les retallades, jubilació als 60,…) el nostre sindicat va convocar vaga per als dies 25 i 26. Mobilització que l’empresa de forma vergonyosa i amparant-se en un suposat canvi en la forma de comunicar les vagues ha decidit ignorar així que, per responsabilitat, vam decidir anular les mobilitzacions del 26 i mobilitzar al personal el dia 25 on si que tenien cobertura per les altres convocatòries existents. Avançar que aquest boicot no quedarà aquí ja que pensem portar-ho als jutjats per vulneració de drets fonamentals però ara això aquí no toca.

La protesta va tenir lloc a les portes d’alguns centres de l’ICS com per exemple l’hospital dr Josep Trueta, l’hospital Verge de la Cinta,…. Però la mobilització més majoritària va ser a la plaça Sant Jaume on milers de persones van confluir amb la vaga d’educació per demanar més recursos i millores dels serveis públics.

Ara toca als governants recollir el guant i solucionar un problema d’infrafinançament crònic, de revertir unes retallades que arrosseguem des de fa més de 10 anys i de dignificar les condicions laborals i contractuals del personal que dia a dia atenem a la població de Catalunya perquè tothom ens mereixem unes condicions laborals dignes on se’ns reconegui la tasca que fem i tothom ens mereixem uns serveis públics i de qualitat a l’alçada dels impostos que paguem.

 

concentracions vaga 25 i 26 gener 2023

L’ICS se’n fa l’orni amb la vaga… i amb tots els seus treballadors i usuaris