Per una sanitat pública, universal i de qualitat

Els metges cobraran més si treballen més

Posted By: Berta Els metges cobraran més si treballen més

El titular sembla una broma, però malauradament no ho és. Fa uns dies en la flamant taula de negociació bilateral entre Metges de Catalunya i la conselleria de Salut es va arribar a la brillant conclusió que, com que no hi ha metges, si els facultatius que hi ha en plantilla treballen més, cobraran un complement salarial. Afortunadament, és totalment voluntari no fos cas que el darrer pas sigui lligar-los a la consulta perquè no en puguin sortir.

Aquest fantàstic acord (mode ironia on) segur que no té res a veure amb el de la sortida de vaga del 2018 on es reconeixia uns escreixos de jornada per assumir més pacients i que, com hem vist, ha estat una mesura totalment inútil per millorar les condicions laborals i assistencials del personal mèdic així doncs ens trobem al punt de partida amb l’única diferència que hem ensopegat dues vegades amb la mateixa pedra. Realment per arribar a això feia falta grandiloqüents discursos de la sanitat pública, de la qualitat assistencial i convocar una vaga en la qual milers de companys van perdre temps i sou?

És evident que aquest mal acord no soluciona el problema de base, una mala planificació de la sanitat amb una creixent privatització d’aquesta. Unes condicions laborals de base molt inferiors no només a les que tenen a altres països europeus sinó a la d’altres comunitats autònomes. I és que no neguem la necessitat de millorar els horaris i retribucions dels nostres companys, però creiem que la reforma ha de ser més profunda i s’ha d’aconseguir des de les taules de negociació corresponent on hi ha representació de totes les categories laborals. Però clar això a MC no li interessa, ells venen a parlar del seu llibre.

No s’han parat a pensar que són l’únic col·lectiu on se’ls reconeix la càrrega laboral i tenen un nombre determinat de pacients a partir del qual poden reclamar aquell escreix? Ni per un moment són conscients que aquest escreix afecta infermeria, TCAI, personal GIS i a moltes altres categories laborals sense les quals la sanitat no funcionaria? Potser no, potser només volen negociar sols el seu augment de sou. Potser volen treballar sols? MC s’està equivocant i molt, en primer lloc, crea una negociació bilateral amb la conselleria erigint-se en el portaveu de tots els facultatius quan hi ha un nombre elevat d’aquests que ni els voten ni s’hi senten representats i, en segon lloc, menyspreant a la resta de col·lectius que dia a dia i braç a braç treballem amb ells per tal de tirar endavant el dia a dia.

Des de CATAC-CTS apostem per una negociació dins de la taula corresponent per aconseguir una millora real de salari, millorant les condicions de la jornada laboral i de l’atenció continuada perquè els professionals puguin desenvolupar la seva feina amb dignitat, però volem una millora per a tothom no només per a uns quants i una vegada aconseguit això sí que calen escreixos en parlem sempre que aquests no afectin altres estaments o, en tot cas i de forma voluntària, que aquests també tinguin l’opció de fer-ne. Però sempre partint d’unes condicions base dignes no al revés.

El dia de la marmota.