Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

no donar puntada sense fil

no donar puntada sense fil

SecciĆ³ Sindical CATAC-CTS del CSdM

Una nova fita de la privatitzaciĆ³ de la sanitat pĆŗblica catalana a MatarĆ³: no donar puntada sense fil.

Han deixat caure a lā€™Hospital de MatarĆ³, amb un infrafinanƧament crĆ²nic i histĆ²ric que ha motivat un elevat dĆØficit econĆ²mic. DesprĆ©s de tots aquests anys de demostrar evidĆØncies i haver obtingut cinc resolucions i una mociĆ³ de tots els grups polĆ­tics del Parlament de Catalunya instant al Govern a solucionar el problema pressupostari i assistencial de MatarĆ³, no sā€™han fet ni canvis en el pressupost.

La vella dita castellana ā€œno dar puntada sin hiloā€ ara la veiem a MatarĆ³, amb la propera construcciĆ³ dā€™un nou equipament sanitari per un grup empresarial, que fa anys que treballa a Catalunya, sempre invertint en noves tecnologies, perĆ² sempre amb una activitat assegurada per una futura concertaciĆ³ o retribuciĆ³ amb diners procedents de la sanitat pĆŗblica. Ens referim a lā€™anunci de quĆØ el grup Creu Blanca, propietat de la famĆ­lia Alomar, ha fet de la construcciĆ³ dā€™un nou centre sanitari a MatarĆ³.

Ara sā€™entĆ©n perquĆØ han deixat caure a lā€™Hospital de MatarĆ³, amb un infrafinanƧament crĆ²nic i histĆ²ric que va motivar un dĆØficit econĆ²mic davant el qual van intervenir per imposar unes sobrecĆ rregues laborals molt per sobre de les que hi ha a altres centres, i tot aixĆ² per incrementar una activitat assistencial que ja estava fins al lĆ­mit de la capacitat dels centres del CSdM, que a mĆ©s a mĆ©s, encara va incrementar mĆ©s el dĆØficit (de 2,3 MMā‚¬ va passar a mĆ©s de 6 MMā‚¬ en 4 anys), sense parlar de lā€™obsolescĆØncia de tots els centres del Consorci (CSdM) per la manca dā€™inversions durant mĆ©s de 21 anys.

Tot aixĆ² ens ha convertit en un centre sanitari poc atractiu pels professionals, en un moment en quĆØ hi ha molta oferta de treball a altres hospitals a on no hi ha la cĆ rrega assistencial que patim aquĆ­, a on poden treballar amb mitjans tĆØcnics al dia, a on tenen temps per investigar i publicar i a on, en definitiva, trobaran millors condicions de feina. Se nā€™han anat mĆ©s de 50 metges i metgesses des del 2019 i un incomptable nombre dā€™infermeres.

Durant els darrers deu anys, els treballadors i treballadores hem denunciat la situaciĆ³ dā€™infrafinanƧament que patĆ­em per cuidar dā€™una poblaciĆ³ de referĆØncia molt per sobre de tots els centres de la nostra categoria (amb un pressupost molt per sota), fent mĆ©s activitat que els altres centres, perĆ² sense aconseguir reduir les llistes dā€™espera, evidentment perquĆØ havĆ­em dā€™atendre a un nombre de persones molt per sobre de la nostra capacitat assistencial.

DesprĆ©s de tots aquests anys de demostrar evidĆØncies i haver obtingut cinc resolucions i una mociĆ³ de tots els grups polĆ­tics del Parlament de Catalunya instant al Govern a solucionar el problema pressupostari i assistencial de MatarĆ³, no sā€™han fet ni canvis en el pressupost, ni tan sols per fer un estudi de necessitats de la nostra poblaciĆ³ per elaborar un Pla Funcional que donĆ©s a MatarĆ³ i Maresme la capacitat assistencial que pertocava pel nombre dā€™habitants.

Ara hem dā€™assabentar-nos que els plans implicaven privatitzar lā€™assistĆØncia sanitĆ ria pĆŗblica amb la inversiĆ³ que farĆ  un grup privat que anuncia ja dā€™entrada, que a mĆ©s ā€œdā€™aspirar a ser un hospital universitariā€, assegura que ā€œcolĀ·laborarĆ  amb entitats pĆŗbliques per descongestionar lā€™actual pressiĆ³ assistencialā€. O sigui, que compten ja de fer activitat pagada amb fons de la sanitat pĆŗblica, el que es diu no donar puntada sense fil.

Uns fons que si, els inverteixen en la nostra sanitat pĆŗblica, millorarien la nostra capacitat i qualitat assistencial, sense haver de desviar diners pĆŗblics a entitats privades. Ɖs el que es diu el model Alzira, model de privatitzaciĆ³ que es va fer a ValĆØncia, que va ser un sonat fracĆ s, havent la Generalitat Valenciana de rescatar econĆ²micament el projecte, i que a sobre, entre altres, es dedicaven a desviar als hospitals pĆŗblics tot allĆ² que no les era rendible.

Aquest Ć©s el model Sanitari PĆŗblic que sembla que el volen instaurar a MatarĆ³. Volem creure que aquesta notĆ­cia no influirĆ  negativament en les estratĆØgies de CatSalut respecte a les necessitats de la Sanitat PĆŗblica a la nostra Ć rea.

Aquest Ć©s un article escrit per Xose LĆ³pez de Vega, metge jubilat i delegat del sindicat Catac-IAC a lā€™Hospital de MatarĆ³.