Per una sanitat pública, universal i de qualitat

El mundo se moviliza en pro de la equidad vacunal

El mundo se moviliza en pro de la equidad vacunal

19 de febrero de 2021 Comunicado de prensa

Ara que ha transcorregut la meitat del termini establert per l’Organització Mundial de la Salut i el seu Director General Tedros Adhanom Ghebreyesus per a aconseguir el repte dels 100 dies, un moviment de persones i organitzacions es reuneix sota la bandera de l’equitat vacunal. L’OMS es congratula dels nous compromisos adquirits per Alemanya, els Estats Units d’Amèrica, França i el Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda del Nord amb el Mecanisme COVAX i amb la distribució equitativa de vacunes. Aquest mecanisme d’àmbit mundial, en el qual participen 190 països i economies, és la iniciativa més aviat preparada per a subministrar vacunes al món i posar així fi a la pandèmia de COVID-19.

El Dr. Tedros, ha assenyalat: «El principi de l’equitat vacunal està guanyant cada vegada més adeptes i em congratulo de l’adhesió dels dirigents de tot el món que han assumit nous compromisos per a distribuir dosis de vacunes i més finançament per al Mecanisme COVAX, a fi de posar fi d’una vegada per sempre a aquesta pandèmia. No podem comportar-nos com si res ocorregués: els països han de posar a disposició urgentment tecnologies i dosis vacunals, multiplicar la seva capacitat de producció i vetllar perquè el subministrament de vacunes sigui sostenible i permeti immunitzar a totes les persones mengi a tot arreu».

Més de 7000 persones i centenars d’organitzacions han signat ja una declaració per l’equitat vacunal en la qual es demana directament als governs i els fabricants que agilitin els tràmits reglamentaris, augmentin la seva producció posant a disposició les seves tecnologies i la seva experiència i garanteixin la distribució equitativa de les dosis a fi de vacunar a la població, començant pel personal sanitari i assistencial que porta més d’un any lluitant en primera línia contra aquesta pandèmia.

Aquesta campanya recalca l’obligació moral i els motius econòmics i en matèria de seguretat mundial que fonamenten la distribució equitativa de les vacunes. Es tracta d’una iniciativa molt àmplia la declaració de la qual han signat ja nombrosos Caps d’Estat i esportistes de renom com Romain Grosjean; organismes internacionals com l’UNICEF, el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament, ONU Dones i el Programa Mundial d’Aliments; organitzacions esportives com el Comitè Olímpic Internacional, la World Rugbi i la FIFA; xarxes d’organitzacions religioses, juvenils i en pro de la igualtat entre els sexes, i grups de la societat civil com The Elders, el Consell Mundial de la Salut, la campanya Nursing Now, la xarxa Pandemic Action Network, la CSU2030 i el moviment Women in Global Health («Dones en la salut mundial»), entre altres*.

El Dr. Keith C. Rowley, primer ministre de Trinidad i Tabago i president de la Comunitat i el Mercat Comú del Carib (CARICOM), ha assenyalat: «Per fi ha arribat el moment en què disposem de vacunes d’eficàcia provada que ens permeten veure la llum al final del camí. Ara comptem amb eines per a lluitar més eficaçment contra aquest virus que es continua portant vides».

El moviment a favor de l’equitat vacunal continua creixent. És fonamental que els dirigents de tot el món facin un pas més per a evitar que apareguin noves variants del virus que disminueixin l’eficàcia de les nostres tecnologies sanitàries i posin traves a la recuperació econòmica mundial que, encara que feblement, ja s’està produint. Hem de col·laborar per a posar fi a aquesta pandèmia al més aviat possible i convidem a organitzacions i particulars de tot el món a unir esforços per a aconseguir-ho.

Font: OMS