Ara que ha transcorregut la meitat del termini establert per l’Organització Mundial de la Salut i el seu Director General Tedros Adhanom Ghebreyesus per a aconseguir el repte dels 100 dies, un moviment de persones i organitzacions es reuneix sota la bandera de l’equitat vacunal. L’OMS es congratula dels nous compromisos adquirits per Alemanya, els Estats Units d’Amèrica, França i el Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda del Nord amb el Mecanisme COVAX i amb la distribució equitativa de vacunes. Aquest mecanisme d’àmbit mundial, en el qual participen 190 països i economies, és la iniciativa més aviat preparada per a subministrar vacunes al món i posar així fi a la pandèmia de COVID-19.
El Dr. Tedros, ha assenyalat: «El principi de l’equitat vacunal està guanyant cada vegada més adeptes i em congratulo de l’adhesió dels dirigents de tot el món que han assumit nous compromisos per a distribuir dosis de vacunes i més finançament per al Mecanisme COVAX, a fi de posar fi d’una vegada per sempre a aquesta pandèmia. No podem comportar-nos com si res ocorregués: els països han de posar a disposició urgentment tecnologies i dosis vacunals, multiplicar la seva capacitat de producció i vetllar perquè el subministrament de vacunes sigui sostenible i permeti immunitzar a totes les persones mengi a tot arreu».
Més de 7000 persones i centenars d’organitzacions han signat ja una declaració per l’equitat vacunal en la qual es demana directament als governs i els fabricants que agilitin els tràmits reglamentaris, augmentin la seva producció posant a disposició les seves tecnologies i la seva experiència i garanteixin la distribució equitativa de les dosis a fi de vacunar a la població, començant pel personal sanitari i assistencial que porta més d’un any lluitant en primera línia contra aquesta pandèmia.
Aquesta campanya recalca l’obligació moral i els motius econòmics i en matèria de seguretat mundial que fonamenten la distribució equitativa de les vacunes. Es tracta d’una iniciativa molt àmplia la declaració de la qual han signat ja nombrosos Caps d’Estat i esportistes de renom com Romain Grosjean; organismes internacionals com l’UNICEF, el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament, ONU Dones i el Programa Mundial d’Aliments; organitzacions esportives com el Comitè Olímpic Internacional, la World Rugbi i la FIFA; xarxes d’organitzacions religioses, juvenils i en pro de la igualtat entre els sexes, i grups de la societat civil com The Elders, el Consell Mundial de la Salut, la campanya Nursing Now, la xarxa Pandemic Action Network, la CSU2030 i el moviment Women in Global Health («Dones en la salut mundial»), entre altres*.
El Dr. Keith C. Rowley, primer ministre de Trinidad i Tabago i president de la Comunitat i el Mercat Comú del Carib (CARICOM), ha assenyalat: «Per fi ha arribat el moment en què disposem de vacunes d’eficàcia provada que ens permeten veure la llum al final del camí. Ara comptem amb eines per a lluitar més eficaçment contra aquest virus que es continua portant vides».
El moviment a favor de l’equitat vacunal continua creixent. És fonamental que els dirigents de tot el món facin un pas més per a evitar que apareguin noves variants del virus que disminueixin l’eficàcia de les nostres tecnologies sanitàries i posin traves a la recuperació econòmica mundial que, encara que feblement, ja s’està produint. Hem de col·laborar per a posar fi a aquesta pandèmia al més aviat possible i convidem a organitzacions i particulars de tot el món a unir esforços per a aconseguir-ho.