Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

El mundo se moviliza en pro de la equidad vacunal

El mundo se moviliza en pro de la equidad vacunal

19 de febrero de 2021 Comunicado de prensa

Ara que ha transcorregut la meitat del termini establert per l’OrganitzaciĆ³ Mundial de la Salut i el seu Director General Tedros Adhanom Ghebreyesus per a aconseguir el repte dels 100 dies, un moviment de persones i organitzacions es reuneix sota la bandera de l’equitat vacunal. L’OMS es congratula dels nous compromisos adquirits per Alemanya, els Estats Units d’AmĆØrica, FranƧa i el Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda del Nord amb el Mecanisme COVAX i amb la distribuciĆ³ equitativa de vacunes. Aquest mecanisme d’Ć mbit mundial, en el qual participen 190 paĆÆsos i economies, Ć©s la iniciativa mĆ©s aviat preparada per a subministrar vacunes al mĆ³n i posar aixĆ­ fi a la pandĆØmia de COVID-19.

El Dr. Tedros, ha assenyalat: Ā«El principi de l’equitat vacunal estĆ  guanyant cada vegada mĆ©s adeptes i em congratulo de l’adhesiĆ³ dels dirigents de tot el mĆ³n que han assumit nous compromisos per a distribuir dosis de vacunes i mĆ©s finanƧament per al Mecanisme COVAX, a fi de posar fi d’una vegada per sempre a aquesta pandĆØmia. No podem comportar-nos com si res ocorreguĆ©s: els paĆÆsos han de posar a disposiciĆ³ urgentment tecnologies i dosis vacunals, multiplicar la seva capacitat de producciĆ³ i vetllar perquĆØ el subministrament de vacunes sigui sostenible i permeti immunitzar a totes les persones mengi a tot arreuĀ».

MĆ©s de 7000 persones i centenars d’organitzacions han signat ja una declaraciĆ³ per l’equitat vacunal en la qual es demana directament als governs i els fabricants que agilitin els trĆ mits reglamentaris, augmentin la seva producciĆ³ posant a disposiciĆ³ les seves tecnologies i la seva experiĆØncia i garanteixin la distribuciĆ³ equitativa de les dosis a fi de vacunar a la poblaciĆ³, comenƧant pel personal sanitari i assistencial que porta mĆ©s d’un any lluitant en primera lĆ­nia contra aquesta pandĆØmia.

Aquesta campanya recalca l’obligaciĆ³ moral i els motius econĆ²mics i en matĆØria de seguretat mundial que fonamenten la distribuciĆ³ equitativa de les vacunes. Es tracta d’una iniciativa molt Ć mplia la declaraciĆ³ de la qual han signat ja nombrosos Caps d’Estat i esportistes de renom com Romain Grosjean; organismes internacionals com l’UNICEF, el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament, ONU Dones i el Programa Mundial d’Aliments; organitzacions esportives com el ComitĆØ OlĆ­mpic Internacional, la World Rugbi i la FIFA; xarxes d’organitzacions religioses, juvenils i en pro de la igualtat entre els sexes, i grups de la societat civil com The Elders, el Consell Mundial de la Salut, la campanya Nursing Now, la xarxa Pandemic Action Network, la CSU2030 i el moviment Women in Global Health (Ā«Dones en la salut mundialĀ»), entre altres*.

El Dr. Keith C. Rowley, primer ministre de Trinidad i Tabago i president de la Comunitat i el Mercat ComĆŗ del Carib (CARICOM), ha assenyalat: Ā«Per fi ha arribat el moment en quĆØ disposem de vacunes d’eficĆ cia provada que ens permeten veure la llum al final del camĆ­. Ara comptem amb eines per a lluitar mĆ©s eficaƧment contra aquest virus que es continua portant videsĀ».

El moviment a favor de l’equitat vacunal continua creixent. Ɖs fonamental que els dirigents de tot el mĆ³n facin un pas mĆ©s per a evitar que apareguin noves variants del virus que disminueixin l’eficĆ cia de les nostres tecnologies sanitĆ ries i posin traves a la recuperaciĆ³ econĆ²mica mundial que, encara que feblement, ja s’estĆ  produint. Hem de colĀ·laborar per a posar fi a aquesta pandĆØmia al mĆ©s aviat possible i convidem a organitzacions i particulars de tot el mĆ³n a unir esforƧos per a aconseguir-ho.

Font: OMS