Per una sanitat pública, universal i de qualitat

La Covid provocarà el descens més brusc de l’esperança de vida a Catalunya des de la Guerra Civil

La Covid provocarà el descens més brusc de l’esperança de vida a Catalunya des de la Guerra Civil

Es calcula que la mitjana de longevitat podria caure entre 0,9 i 1,5 anys.

La Covid reduirà l’esperança de vida a Catalunya entre 0,9 i 1,5 anys. Aquesta és l’estimació que ha fet pública el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, tot i que ha insistit que “són previsions”.

El doctor a afirmat que el fet d’haver posat el focus en l’atenció al coronavirus i la “certa por” a anar als centres sanitaris ha provocat un endarreriment de diagnòstics i tractament que es traduirà en una reducció de l’esperança de vida. La darrera vegada que això va passar va ser durant la Guerra Civil i anteriorment durant l’anomenada grip espanyola del 1918. Aquesta reducció, però, serà “curta i passatgera”.

“Sempre anàvem creixent i, per primer cop, la Covid-19 farà que la reducció d’esperança de vida sigui entre un 1 i un 15% a Catalunya”, ha dit Argimon. Ha afegit que és d’esperar una reducció de la mortalitat en les patologies més habituals per les que mor la gent gran, que s’explica pel fet que han mort de coronavirus.