Per una sanitat pública, universal i de qualitat

Declaración de COVAX sobre la inclusión de la vacuna de AstraZeneca/Oxford contra la COVID-19 en la lista OMS de uso en emergencias

Declaración de COVAX sobre la inclusión de la vacuna de AstraZeneca/Oxford contra la COVID-19 en la lista OMS de uso en emergencias

16 de febrero de 2021 Comunicado de prensa conjunto Ginebra / Nueva York / Oslo
La Coalició per a la Promoció d’Innovacions en pro de la Preparació davant Epidèmies (CEPI), Gavi, l’Aliança per a les Vacunes (Gavi) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), com colíderes de la iniciativa COVAX per a l’accés mundial equitatiu a les vacunes contra la COVID-19, junt UNICEF com a associat clau per a l’execució, acullen amb satisfacció la notícia que dues versions de la vacuna de AstraZeneca/Oxford contra la COVID-19 han estat incloses en la llista OMS d’ús en emergències. L’anunci d’ahir significa que dues versions de la vacuna de AstraZeneca/Oxford, produïdes per AstraZeneca-*SK Bioscience (AZ-*SKBio) i el Serum Institute de l’Índia (AZ-*SII), estan ara disponibles per al seu desplegament mundial a través del Mecanisme COVAX.

Sobre la base de la informació inicial proporcionada en la previsió de distribució provisional – en anglès, publicada el 3 de febrer de 2021, COVAX completarà ara el procés d’assignacions finals del primer i segon trimestre de la vacuna AstraZeneca/Oxford als participants del Mecanisme. La informació sobre aquestes assignacions finals es comunicarà a tots els participants i es publicarà en línia la setmana del 22 de febrer.

Per a la distribució de les dosis en aquesta primera ronda d’assignació, és necessari que existeixin diversos elements clau:

Tots els participants del Mecanisme han d’haver concedit l’autorització reguladora nacional a les vacunes en qüestió, un procés que pot accelerar-se mitjançant l’emissió d’autoritzacions especials d’ús basades en la inclusió d’aquestes vacunes en la llista OMS d’ús en emergències.
Tots els participants en el Mecanisme han d’haver signat acords d’indemnització amb els fabricants en qüestió per a poder rebre dosi a través de COVAX. El Mecanisme COVAX està ajudant a facilitar el procés per a concertar aquests acords. En particular, COVAX està ajudant als participants que reuneixen els requisits per a rebre el suport del compromís anticipat de mercat (CAM) negociant un model d’acord d’indemnització en el seu nom, la qual cosa estalviarà temps i recursos, i establint un mecanisme i un fons de compensació sense culpa.
Les economies que reuneixen els requisits per a rebre el suport del CAM han d’haver presentat plans nacionals de desplegament i vacunació a través de la Plataforma d’Associats contra la COVID-19, que hauran estat revisats i validats per COVAX.

En la preparació d’aquest desplegament mundial sense precedents, els associats de COVAX han estat treballant estretament amb tots els participants del Mecanisme durant molts mesos, i els han proporcionat suport respecte a les qüestions relatives a les regulacions i a les indemnitzacions i responsabilitats, així com a la presentació dels plans nacionals de desplegament i vacunació completats. Al llarg d’aquest procés, els participants del Mecanisme han actuat amb gran velocitat amb la finalitat de garantir que tots els preparatius estiguin llestos per als primers lliuraments.

A mesura que els participants compleixin els criteris esmentats i finalitzin els preparatius, COVAX emetrà ordres de compra al fabricador i enviarà i lliurarà les dosis mitjançant un procés iteratiu. Això significa que els lliuraments en aquesta primera ronda d’assignació tindran lloc de manera contínua i per trams.

A causa de l’elevat número de dosis disponibles, així com a l’elevat nombre de països que es preparen per al lliurament en el primer trimestre de 2021, la capacitat dels proveïdors i transportistes estarà sotmesa a una pressió considerable. Els terminis d’enviament es veuran afectats per la preparació logística i els terminis de lliurament, que poden variar en funció de la ubicació del participant receptor.

Basant-se en això, COVAX preveu que el gruix de la primera ronda de lliuraments tingui lloc al març, i que a la fi de febrer es realitzin alguns enviaments primerencs a aquells participants que ja hagin complert els criteris esmentats. En els pròxims dies proporcionarem més informació sobre aquests primers lliuraments.

Font: OMS