Per una sanitat pública, universal i de qualitat

Els Mossos detenen Pablo Hasél

Els Mossos detenen Pablo Hasél

El raper lleidatà, que s’havia tancat al claustre de la Universitat de Lleida, haurà de complir una condemna de dos anys i nou mesos de presó per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona.

Els Mossos d’Esquadra han entrat aquest dimarts a primera hora del matí al rectorat de la Universitat de Lleida i han detingut el raper Pablo Hasél, tancat des d’aquest dilluns, juntament amb un grup d’estudiants que li donaven suport, per protestar contra l’ordre de presó. La detenció s’ha produït a les 8 i 25 minuts i els Mossos d’Esquadra s’han emportat Hasél enmig de crits de suport d’estudiants i altres persones que s’havien concentrat al voltant de la universitat.

El raper està condemnat a 2 anys i 9 mesos arran de dues sentències de l’Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme i justifica la tancada al rectorat per evitar posar “fàcil” la seva detenció perquè ingressi a presó. El termini per entrar a un centre penitenciari va vèncer divendres passat.

El jove ja va dir que no es presentaria per voluntat pròpia a la presó i que esperaria que la policia el “segrestés”, i finalment els agents s’hi han desplaçat aquest matí per complir amb l’ordre de l’Audiència Nacional.

Els Mossos han arribat a la universitat a quarts de set del matí amb diverses furgonetes de la Brimo i han irromput a dins del rectorat, traient les barricades que havien posat la gent que ha passat la nit al centre per donar suport al raper. Un cop a dins, han separat els activistes de la premsa i han desallotjat el centre, en un operatiu sense incidents. Llavors l’han detingut.

El tribunal va donar deu dies a Hasél per entrar voluntàriament a la presó després que el Tribunal Constitucional (TC) desestimés el recurs d’empara presentat per l’artista en una causa per enaltiment del terrorisme. En els últims dies s’ha multiplicat les nostres de suport cap al raper.

La darrera, de fet, ha tingut lloc aquest mateix dilluns a la Universitat de Lleida. Unes 200 persones s’hi han concentrat abans que arribés la policia per impedir la detenció del raper. Diversos joves han utilitzat mobiliari de la facultat per dificultar el pas dels agents. El grup de suport ha dit que el rector havia autoritzat els Mossos a accedir al centre, però fonts de la UdL ho han negat.

Hasél ha de complir una pena de dos anys i nou mesos de presó per dues condemnes. La darrera, de nou mesos, va ser ratificada a mitjans de l’any passat pel Tribunal Suprem, que va concloure que no es podia parlar de llibertat d’expressió perquè l’acusat “anava més enllà” i enaltia la violència de grups com ETA. La condemna més llarga, de dos anys, és de 2014 per les lletres d’algunes de les seves cançons sobre els GRAPO o Terra Lliure. “Al final no hi ha hagut prou solidaritat per parar això que ens afecta a la majoria que no tenim garantida la llibertat d’expressió”, va dir el raper quan va saber que hauria d’ingressar al a presó.

En aquests últims deu dies, Hasél ha descartat l’opció de l’exili, explotada per altres rapers com Valtònyc, que ha obtingut victòries significatives a Bèlgica. El raper lleidatà considera que el seu empresonament es convertirà en una eina de denúncia per la situació que es viu a l’Estat. Hasél ha tingut temps, també, de fer una última cançó, molt crítica amb l’actual rei espanyol, Felip VI. Els partits polítics independentistes han mostrat el seu suport pel raper i els comuns impulsaran una reforma del codi penal al Congrés per evitar nous casos com el seu. De tota manera, com amb el cas de la reforma del delicte de sedició, tot plegat no té calendaris concrets.