Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

La OCU analitza i compara les mascaretes dels supermercats i diu quines son les millors.

La OCU analitza i compara les mascaretes dels supermercats i diu quines son les millors.

Compleixen la seva funciĆ³ les mĆ scares? SĆ³n eficaƧos les higiĆØniques o quirĆŗrgiques de venda en supermercats? SĆ³n capaƧos les mĆ scares tĆØxtils rentables d’estar a l’altura i protegir els usuaris? Valorem en el laboratori la seva capacitat de filtraciĆ³ iĀ respirabilidad, entre altres criteris. AixĆ­ vam fer l’estudi.

L’anĆ lisi en el laboratori
Hem analitzat mĆ scares quirĆŗrgiques i higiĆØniques, d’un sol Ćŗs i reutilitzables, tant per a nens com per a adult. Es tracta de productes que es poden adquirir en diferents tipus d’establiments: supermercats, grans superfĆ­cies i magatzems, botigues de marques, compra en lĆ­nia…

Comparamos mascarillas higiĆ©nicas y quirĆŗrgicas

MĆ scares quirĆŗrgiques. SĆ³n un producte sanitari, que estava regulat abans de la pandĆØmia de COVID-19. Poden ser de diversos tipus, per a la poblaciĆ³ general recomanen les de tipus I, les mĆ©s senzilles. Aquestes sĆ³n les mĆ scares que haurien d’usar les persones que sospiten o ja saben que estan infectades, TambĆ© hi ha mĆ scares quirĆŗrgiques tipus II iĀ IIR, recomanades en principi per al seu Ćŗs per personal sanitari. Les mĆ scares quirĆŗrgiques tipus II, en principi, sĆ³n recomanades per al personal sanitari, malalts, etc. Totes les mĆ scares quirĆŗrgiques sĆ³n d’un sol Ćŗs.

MĆ scares higiĆØniques. No sĆ³n un producte sanitari. La categoria de mĆ scares higiĆØniques s’ha creat arran de la pandĆØmia de COVID-19, davant la necessitat de suplir la manca de mĆ scares quirĆŗrgiques amb productes que oferissin estĆ ndards de qualitat equivalents quant a eficĆ cia de filtraciĆ³. Aquestes mĆ scares estan indicades per a Ćŗs per la poblaciĆ³ general. Les mĆ scares higiĆØniques poden ser:
d’un sol Ćŗs (responen a la norma UNEIX 0064),
reutilitzables (rentables), per a les quals s’ha desenvolupat la UNEIX 0065.
Hem analitzat tots dos tipus de mĆ scares, 10 d’un sol Ćŗs (quirĆŗrgiques i higiĆØniques) i 20 reutilitzables.

A mĆ©s, dins de les 30 mĆ scares de l’estudi hi ha 9 mĆ scares infantils pensades per al seu Ćŗs per nens, adaptades a la seva grandĆ ria i necessitats.

Quins criteris valorem?

EficĆ cia de filtraciĆ³

L’Ćŗs de mĆ scares tĆ© com a finalitat impedir la projecciĆ³ de gotetes i aerosols contaminats amb virus per persones contagiades.

La capacitat de filtraciĆ³ de les mĆ scares quirĆŗrgiques i higiĆØniques ocorre en tots dos sentits: en l’espiraciĆ³ (que Ć©s el que es mesura) evita la propagaciĆ³ del virus, que Ć©s l’objectiu primari que es busca amb l’Ćŗs d’aquesta mena de mĆ scares. PerĆ² tambĆ© ho fa en la inspiraciĆ³, amb el que la mĆ scara actua com una barrera per a dificultar que respirem els virus que puguin emetre altres persones.

El principal objectiu del nostre estudi ha estatĀ mesurar l’eficĆ cia filtrant del teixit de les mĆ scares quirĆŗrgiques i higiĆØniques a l’hora de retenir les partĆ­cules d’aerosolĀ creades en unaĀ atmosferaĀ artificial (ā€œEficĆ cia de ProtecciĆ³ Bacterianaā€ oĀ BFE).

Les gotetes que projectem tenen una grandĆ ria que va des de les 0,5 fins a les 15 micres, encara que poden ser majors (de fins a 100 micres). Les gotetes majors cauen abans, i es dipositen sobre les superfĆ­cies prĆ²ximes o aconsegueixen a les persones situades a curta distĆ ncia, en el que constitueix el Ā principal mecanisme de contagi de la COVID-19. No obstant aixĆ², la transmissiĆ³ a major distĆ ncia mitjanƧant aerosols, gotetes petites queĀ permanencenĀ mĆ©s temps en l’aire, tambĆ© pot ocĆ³rrer. No hi ha encara un consens cientĆ­fic sobre el que suposen en el total dels contagis.

En la nostra anĆ lisi per a mesurar l’eficĆ cia de filtraciĆ³:

  • Es fa circular un aire amb gotes d’aerosol de 3 micres de mitjana (0,003 mm), carregades de bacteris per un conjunt de cilindres perforats com un colador amb orificis cada vegada mĆ©s fins.Ā Aquestes gotes representen la fracciĆ³ mĆ©s lleugera de les gotetes que s’emeten naturalment en parlar, esternudar o tossir.


Entre els cilindres es colĀ·loquen plaques Petri on creixeran les colĆ²nies de bacteris que quedin retingudes en cadascuna d’aquestes zones segons el seu diĆ metre.
Una vegada colĀ·locades les plaques Petri i els filtres respectant l’ordre de la grandĆ ria dels orificis es colĀ·loca la mĆ scara en la part superior amb la cara interna cap amunt per a fer passar a travĆ©s d’ella l’aerosol carregat de bacteris.


En les plaquesĀ PetriĀ es comptaran la quantitat de colĆ²nies de bacteris que apareixen a conseqĆ¼ĆØncia que no han estat filtrades per la mĆ scara.
Una prova en buit sense mĆ scara determina la quantitat mĆ xima de colĆ²nies que es poden formar i les que resulten amb la mĆ scara colĀ·locada en el seu lloc mesuren per referĆØncia al mĆ xim el grau de filtraciĆ³.
Considerem que una eficĆ cia de filtraciĆ³ del 98% (la que la norma exigeix per exemple, a les mĆ scares quirĆŗrgiques tipus II iĀ IIR)Ā Ć©s molt bona, i del 90% (la que la norma espanyola exigeix a les mĆ scares higiĆØniques reutilitzables) Ć©s bona. En un acord europeu dels organismes de normalitzaciĆ³ de va establir un valor de 70% com a mĆ­nim acceptable.Respirabilidad

LaĀ respirabilidadĀ Ć©s un altre parĆ metre fonamentalĀ de la nostra anĆ lisi: el que amb ell es valora Ć©s la possibilitat que l’usuari respiri bĆ© amb la mĆ scara posada. LaĀ respirabilidadĀ es determina mesurant la diferĆØncia de pressiĆ³ que Ć©s necessĆ ria perquĆØ s’estableixi un flux normal d’aire de respiraciĆ³.

En el laboratori, la mĆ scara se situa en un anell de metall enmig de dos blocs rĆ­gids pels quals es fa passar l’aire a pressiĆ³ que circula pels tubs negres i es mesura la pressiĆ³ que existeix abans i desprĆ©s de la mĆ scara per a establir un flux de 8 l/minĀ de l’aire, similar a la respiraciĆ³. La pressiĆ³ es mesura en els tubs transparents.

  • Es considera que una diferĆØncia de pressiĆ³ de fins a 40 pascals permet respirar amb folganƧa a l’usuari, i Ć©s el que indica la norma de mĆ scara quirĆŗrgiques.
  • La norma de mĆ scares higiĆØniques permet un valor mĆ©s alt, de fins a 60 pascals.

Altres aspectes
A mĆ©s, en la nostra anĆ lisi de mĆ scares hem revisat altres qĆ¼estions que tambĆ© influeixen en la seva qualitat i eficĆ cia:

L’ajust i dimensions de les mĆ scares.
La resistĆØncia de l’arnĆØs, a vegades el punt feble de les mĆ scares.
L’etiquetatge i instruccions d’Ćŗs.


MĆ scares higiĆØniques que filtren mĆ©s del 98%

Les d’un sol Ćŗs, molt eficaces i a mĆ©s, assequibles

 

Analitzem 30 mĆ scares higiĆØniques i quirĆŗrgiques, tant d’un sol Ćŗs com reutilitzables, i tant per a nens com per a adults. La majoria de les mĆ scares higiĆØniques d’un sol Ćŗs superen el 98% de filtraciĆ³, tant com les quirĆŗrgiques de major protecciĆ³ā€¦ i ho fan a un preu molt assequible, la qual cosa les converteix en una opciĆ³ molt recomanable per a la poblaciĆ³ general.

L’obligatori l’Ćŗs de mĆ scares. Tots, nens i majors, hem d’usar-la cada vegada que sortim de casa, perquĆØ Ć©s un element imprescindible per a mantenir a ratlla la transmissiĆ³ del virus.

En plena tercera ona, s’ha suscitat la polĆØmica sobre quin Ć©s el millor tipus de mĆ scara, si Ć©s suficient recĆ³rrer a una mĆ scares higiĆØnica o si cal usar mĆ scares ā€œmĆØdiquesā€, quirĆŗrgiques o tipus FFP2 per a estar ben protegits. La veritat Ć©s que, amb dades objectives a la mĆ , cada persona pot usar la mĆ scara homologada que prefereixi, la que els resulti mĆ©s cĆ²moda i mĆ©s Ćŗtilā€¦ amb total tranquilĀ·litat perquĆØ la nostra Ćŗltima anĆ lisi de mĆ scares higiĆØniques (i quirĆŗrgiques), tant d’un sol Ćŗs com reutilitzables, infantils i d’adults, revela que sĆ³n majoria les mĆ scares que filtren amb escreix, superant el 98%, estant al mateix nivell en aquest aspecte que les mĆ scares quirĆŗrgiques tipus II.

MĆ scares per a protegir

Les mĆ scares no sols sĆ³n per a protegir-nos, sinĆ³ tambĆ© per a protegir als altres, evitar que puguem contagiar a ningĆŗ en les primeres fases de la infecciĆ³, quan encara desconeixem que la podem transmetre. Portar ben colĀ·locada una bona una mĆ scara homologada s’ha revelat com una de les millors maneres de frenar la transmissiĆ³ del virus.

Gran varietat de mĆ scares

Sabem que no totes les mĆ scares sĆ³n iguals, que hi ha mĆ scares i mĆ scares… perĆ² el que molts no saben Ć©s que, al contrari dels que alguns suposen o volen donar a entendre, hi ha mĆ scares higiĆØniques, senzilles i assequibles, amb una eficĆ cia de filtraciĆ³ equivalent a mĆ scares mĆØdiques, perĆ² amb l’avantatge del seu menor preu i majorĀ respirabilidad.

Els usuaris poden triar diferents tipus de mĆ scares:

  • MĆ scares higiĆØniques d’un sol Ćŗs per a la poblaciĆ³ en general amb un nivell de filtraciĆ³ > 95%, equivalent a les quirĆŗrgiques. En la majoria dels casos, com revela la nostra anĆ lisi, aquests productes ronden o superen una filtraciĆ³ del 98%, la qual cosa s’exigeix per a les mĆ scaresĀ quirĆŗgicasĀ tipus II.
  • MĆ scares quirĆŗrgiques d’un sol Ćŗs, tipus I o tipus II, d’Ćŗs preferent per persones contagiades i sanitaris, encara que el seu Ćŗs Ć©s tambĆ© estĆØs entre la poblaciĆ³ general.
  • MĆ scares higiĆØniques reutilitzables, tĆØxtils o no, amb un nivell de filtraciĆ³ > 90%. Permeten diverses rentades sense comprometre la seva eficĆ cia, generen menys residus i tĆ© l’avantatge d’adaptar-les als nostres gustos.
  • MĆ scares filtrants de protecciĆ³ FFP2, o FFP3, que formen part dels anomenatsĀ EPIĀ (Equips de ProtecciĆ³ Individual). Es recomana el seu Ćŗs per part de cuidadors i convivents amb persones infectades, sanitaris que treballen en entorns de risc i alguns usuaris especialment vulnerables (persones immunodeprimides, per exemple).
Filtrat iĀ respirabilidad, determinants
La qualitat i eficĆ cia d’una mĆ scara es valora a partir de diferents aspectes. Hi ha dos especialment determinants: l’eficĆ cia de filtraciĆ³ i laĀ respirabilidad. Tots dos sĆ³n fonamentals per a la qualitat d’una mĆ scara, i perquĆØ sigui capaƧ de complir amb la seva missiĆ³ de protegir i frenar la transmissiĆ³ dels virus.

Mes del 98% de filtraciĆ³

Les mĆ scares higiĆØniques d’un sol Ćŗs i les quirĆŗrgiques tipus I han de superar el 95% de filtraciĆ³ de partĆ­cules. No obstant aixĆ², aquest lĆ­mit en les quirĆŗrgiques tipus II ascendeix al 98%: aquest Ć©s el llistĆ³ que hem usat per a seleccionar els productes de millor qualitat: valorem molt bĆ© les mĆ scares que superen el 98%, i la veritat Ć©s que, de 10 mĆ scares d’un sol Ćŗs analitzades (8 d’adults i 2 infantils), 8 obtenen la millor nota en filtraciĆ³.

Quant a les mĆ scares reutilitzables, per norma han de filtrar un 90%, si bĆ© perden eficĆ cia amb les rentades. Excepte una mĆ scara tĆØxtil d’Adidas, que queda molt per sota de la norma, les mĆ scares reutilitzables superen el que s’espera d’elles, i moltes ho fan amb escreix, arribant al 95% d’eficĆ cia de filtraciĆ³… encara que queden lluny de les millors d’un sol Ćŗs, que protegeixen mĆ©s i millor.

Apostem per laĀ respirabilidad
La respirabilidad Ć©s fonamental: si la mĆ scara no ofereix un bon valor de respirabilidad, serĆ  mĆ©s incĆ²moda de portar, provoca sensaciĆ³ d’ofec en l’usuari i com a resultat la hi ajustarĆ  pitjor i la tocarĆ  mĆ©s, amb el consegĆ¼ent risc. Tan important com portar sempre la mĆ scara Ć©s portar-la ben posada: ben ajustada al rostre, cobrint el nas i laterals…
Nens ben protegits

El virus no entĆ©n d’edats. Ɖs cert que els mĆ©s afectats solen ser persones adults, sobretot persones majors, perĆ² els nens poden contagiar-se i contagiar, i Ć©s important que vagin ben protegits, amb mĆ scares ajustades a la seva grandĆ ria i a les seves circumstĆ ncies. Hem inclĆ²s en la nostra anĆ lisi 9 mĆ scares per a nens, d’un sol Ćŗs i reutilitzables.

Insistim: laĀ respirabilidadĀ ens sembla un criteri fonamental, mĆ©s encara en els mĆ©s petits: si el nen no se sent capaƧ de respirar acceptablement amb la mĆ scara, rebutjarĆ  portar-la o ho farĆ  malament: aixĆ² ens porta a penalitzar als models que no ofereixen unaĀ respirabilidadĀ acceptable, com la mĆ scara infantilĀ MarbikĀ deĀ Decathlon.

Quines sĆ³n les millors mĆ scares?
Si vols una mĆ scara d’un sol Ćŗs
MĆ scares higiĆØniques noĀ reutilzablesĀ Deliplus (Mercadona)
Es tracta d’una mĆ scara higiĆØnica de 3 capes que compleix els requisits de la norma UNEIX 0064. Es presenta en un paquet de 10Ā ud, que costa 1,5 euros (cada mĆ scara surt per 0,15 euros)Destaca per la seva molt bona eficĆ cia de filtraciĆ³ arribant al 99%. A mĆ©s ofereix una bonaĀ respirabilidadĀ i el seu etiquetatge Ć©s correcte. Pel seu bon preu i immillorables resultats Ć©s la Millor de l’AnĆ lisi i una de les Compres Mestres.BergnerĀ (Carrefour) MĆ scara facialĀ higienicaĀ no reutilitzableĀ KIĀ 8501-1
Ɖs una mĆ scara higiĆØnica de 3 capes que compleix els requisits de la norma UNEIX 0064. Es venen en paquet de 10 un. La seva eficĆ cia de filtrat Ć©s del 98% i presenta un preu molt atractiu: 1,5 euros el paquet, la qual cosa fa que costi 0,15 euros cada mĆ scara, la qual cosa la converteix en una Compra Mestra.

JiangsuĀ ExcellenceĀ (Lidl)Ā MĆ scara d’un sol Ćŗs
Aquesta Ć©s una mĆ scara quirĆŗrgica tipusĀ IIR, un producte sanitari amb norma EN 14683. Molt recomanable en cas d’estar contagiat o sospitar-ho. S’embeni en paquet de 10 unitats, i el preu Ć©s de 0,15ā‚¬ la unitat, que correspon a 1,45ā‚¬ el paquet. Ɖs una Compra Mestra.

IntelMaskĀ (Aldi)Ā MĆ scara quirĆŗrgica d’un sol Ćŗs
Aquesta Ć©s una mĆ scara quirĆŗrgica tipus I un producte sanitari amb norma EN 14683. Recomanada en cas d’estar contagiat o sospitar-ho Es venen en un paquet de 10 unitats a 1,45 euros, amb el que la unitat costa 0,15d. Compra Mestra.

Si prefereixes una mĆ scara reutilitzable
BelplaĀ (Consum)Ā MĆ scara higiĆØnica multicapa 25 rentades
Ɖs una mĆ scara reutilitzable de tres capes que compleix amb la norma UNEIX 0065. S’embeni en un paquet de 5 un. amb bons resultats desprĆ©s de les rentades, la qual cosa permet usar-la amb tranquilĀ·litat i generar menor quantitat de residus. El seuĀ respirabilidadĀ Ć©s nomĆ©s acceptable.

El preu del cost de cada mĆ scara Ć©s d’1 euros, perĆ² pot usar-se (rentar-se) 25 vegades, el seu preu unitari Ć©s de 0,04ā‚¬.

Si busques mĆ scara per a nens
MĆ scara infantil Deliplus (Mercadona)
Es tracta d’una mĆ scara higiĆØnica de 3 capes que compleix els requisits de la norma UNEIX 0064-2 infantil. Es presenta en un paquet de 10 un.

Ɖs molt bona eficĆ cia de filtraciĆ³ arribant al 99%, i tambĆ© el seuĀ respirabilidad. Ɖs la Millor de les Analitzades en aquesta categoria, i una Compra Mestra

WDXĀ MĆ scara higiĆØnica rentable reutilitzable
Es tracta d’una mĆ scara higiĆØnica reutilitzable infantil de 2 capes que compleix els requisits de la norma UNEIX 0065. Permet 50 rentades a 60 Ā°C, perĆ² tambĆ© recomana la rentada a menor temperatura mitjanƧant l’Ćŗs de productes viricides. Destaca per la seva bonaĀ respirabilidad, important per a tots, i especialment per als nens.

MĆ scara higiĆØnica reutilitzable infantilĀ Aldi
Ɖs una mĆ scara reutilitzable infantil de 2 capes que compleix amb la norma UNEIX 0065. Permet 40 rentades amb bons resultats el que dĆ³na un preu de cost de 0,04 euros per Ćŗs. La seva eficĆ cia de filtraciĆ³ Ć©s bona Ć©s del 91%, perĆ² laĀ respirabilidadĀ Ć©s nomĆ©s acceptable.

El cost de les mĆ scares

Els qui aposten per mĆ scares reutilitzables, normalment tĆØxtils, ho fan bĆ sicament per dos criteris:
*Evitar generar un excƩs de residus.
*Optar per una alternativa, ademas de sostenible, econĆ²mica.

Ɖs cert que les mĆ scares que pemiten diversos usos sĆ³n mĆ©s sostenibles des del punt de vista mediambiental, perĆ² tambĆ© el que Ć©s que presenten una eficĆ cia de filtraciĆ³ significativament menor, i que aixĆ² empitjora a mesura que se succeeixen les rentades. Tots els models superen el que estableix la norma, perĆ² realment un 95 o 98% de filtraciĆ³ Ć©s un valor millor.

D’un sol Ćŗs i reutilitzables, preus mitjans similars

 

el que respecta al preu, si bĆ© en un primer moment la diferĆØncia era molt cridanera, aixĆ² ja no Ć©s aixĆ­: la baixada del preu de les mĆ scares d’un sol Ćŗs, quirĆŗrgiques i higiĆØniques, fa que ara sigui possible tenir una mĆ scara de gran qualitat per menys de 0,15 euros.

Els preus mitjans de les mĆ scares d’un sol Ćŗs sĆ³n d’uns 0,2 en el cas de les higiĆØniques, i 0,3 euros per a les quirĆŗrgiques, la meitat del preu mĆ xim legal.

En el cas de les reutilitzables, el preu mitjĆ  per Ćŗs, segons les dades del nostre estudi, tambĆ© ronda 0,2 euros… encara que hi ha opcions mĆ©s econĆ²miques.

RecĆ³rrer a mĆ scares FFP2 sali mĆ©s car, perquĆØ el preu mitjĆ  per unitat d’aquestes mĆ scares Ć©s d’uns 1,5 euros.

Almenys 13 euros al mes per cĆ pita

Al cap dels dies, de les setmanes, multiplicat pels membres de la famĆ­lia … l’Ćŗs de les mĆ scares suposa una despesa. Ɖs cert que ara Ć©s mĆ©s ajustat del que era fa uns mesos, perĆ² la veritat Ć©s que la despesa mensual mitjĆ  en mĆ scares, per a algĆŗ que les porti diĆ riament almenys 8 hores Ć©s com a mĆ­nim de 13 euros per persona. RecĆ³rrer a les mĆ scares FFP2 suposa molt mĆ©s.Des d’OCU no podem deixar d’insistir en la importĆ ncia d’assegurar que tots els usuaris poden tenir mĆ scares assequibles i bones a la seva disposiciĆ³, perquĆØ ningĆŗ pot estar desprotegit per no poder costejar la mĆ scara que necessita.

Font: OCU.org