Per una sanitat pública, universal i de qualitat

Ona de 14.000 prejubilacions mèdiques en 2021 per a eludir el ‘pla Escrivá’

Ona de 14.000 prejubilacions mèdiques en 2021 per a eludir el ‘pla Escrivá’

El col·lectiu infermer, en canvi, assenyala que no considera que la reforma de pensions els afecti.

La modernització de les pensions que contempla el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions no ha deixat indeferents als professionals mèdics. De fet, l’Organització Mèdica Col·legial no descarta una ona de prejubilacions en massa abans que entrin en vigor les modificacions que planteja el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a partir del quart trimestre de 2021.

Una possibilitat real atès que el 40 per cent dels facultatius en actiu a Espanya té més de 55 anys, adverteix Vicente Matas, vocal de la Comissió d’Atenció Primària Urbana de l’OMC i membre del Sindicat Mèdic Andalús, per a qui la nova reforma “empitjora la situació actual dels metges”. Per tant, és molt possible que els “facultatius que estan en edat de prejubilar-se” facin el pas, sinó ara, uns mesos “abans que la mesura entri en vigor”.

En termes quantitatius, entre 14.000 i 15.000 metges podrien demanar la jubilació anticipada en situar-se en una forqueta d’edat que va des dels 63 fins als 65 anys. Això duplicaria la mitjana de jubilacions actual, situada a l’entorn de les 7.000 anuals. Dels 227.817 metges en actiu, el 18,9 per cent, 50.593, tenen 65 anys o més i el 10 per cent més de 70, segons les dades de l’informe elaborat per Matas en 2019.

Fins ara, un metge que complia els requisits, podia jubilar-se dos anys abans amb una pèrdua d’entre 108 i 110 euros respecte a la pensió màxima. Una vegada es posi el marxa el component 30 del nou Pla, aquesta pèrdua rondarà els 600 euros, explica Matas, que tampoc veu beneficis en el ‘xec’ de 12.000 que contempla aquesta reforma per als acabats de jubilar.

Enfront del 4 per cent d’increment actual, el pagament únic suposarà una reducció de l’import percebut per aquells metges que cobren actualment la pensió màxima i “un altre atracament als metges”, en paraules de l’expert. Els impostos aplicats a la quantia també seran majors, ja que “d’aquests 12.000 euros fins a un 50 per cent pot anar a parar a Hisenda depenent de la comunitat autònoma”. El sistema actual, per contra “suposa un augment de la pensió mes a mes i pagar menys imposats”, detalla Matas.

Des de la Confederació de Sindicats Mèdics (Cesm) confirmar un augment en el nombre de professionals de la Medicina que han sol·licitat la jubilació anticipada encara que de moment no disposen de “dades concretes”, igual que ocorre amb aquells metges jubilats que s’han reincorporat al servei.

Propiciar la jubilació anticipada

Desconeixent la intenció expressada pel Govern de revisar els coeficients reductors de la jubilació anticipada “tindrà alguna repercussió a curt termini entre les infermeres i infermers”, en tractar-se d’una decisió personal que cada professional fa pública una vegada adoptada. Encara així, insisteixen que qualsevol tipus de penalització que s’arribi a escometre per part de l’administració “no hauria de perjudicar” els professionals sanitaris.

Tot el contrari, la qual cosa el sindicat ve reclamant és que el Govern tingui en compte les “pèssimes” condicions laborals que sofreixen durant la seva vida laboral, i igual que ja ha fet amb altres col·lectius professionals en similars circumstàncies, “propiciï que es puguin jubilar de manera anticipada, si així ho desitgen, aplicant-se un coeficient reductor de l’edat de jubilació en virtut de la Llei General de la Seguretat Social”.

“Cal recordar que les infermeres i infermers es veuen sotmesos a nombrosos riscos de tota mena (psicosocials, biològics, químics, mecànics…) que són intrínsecs a la seva professió i que influeixen de manera decisiva en la seva salut, especialment, amb el pas del temps”.

Font Redaccionmedica